Предавање Данила Копривице „Досије МАЂАРСКА“ на Jутјуб каналу КЦНС

Izvor: GradskeInfo.rs, 22.Apr.2023, 20:57

Предавање Данила Копривице „Досије МАЂАРСКА“ на Jутјуб каналу КЦНС

Предавање Данила Копривице на тему „Досије МАЂАРСКА“ може се погледати на Јутјуб каналу КЦНС. Фото: КЦНС Циклус предавања „Зелена дебата“ Данило Копривица наставља причом о Мађарској, а ако постоји питање зашто је ова држава изабрана да њени заноси и пркоси буду представљени >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << баш сада, предавач одговара како је „април месец наших великих историјских преиспитивања, месец свих наших бомбардовања“ – у априлу 1941.
Мађарска је извршила агресију на нашу земљу, а више од осам деценија касније, у овом тренутку, „притиснута је уценама и санкцијама које подсећају на атмосферу уочи последњег светског рата“. Велику причу о Мађарској Копривица почиње мостом, и то Сечењијевим, који осим што је један од најпознатијих симбола Будимпеште представља и повод за бројне приче о људима који су га створили, али и оне туробније – о самоубиствима, што је повод за помињање и злогласне меланхоличне, забрањене композиције „Gloomy Sunday„.
Копривица представља Мађарску са бројних аспеката, кроз историјске напомене, пејзаже и знаменитости, конфесионалне и етничке графиконе, не пропуштајући да портретисањем значајних фигура боље ослика везу са Србијом. Један од фокуса ове трибине постављен је на Телеки Пала, некадашњег председника мађарске владе, који је  у знак протеста због подршке његове земље инвазији нацистичке Немачке на Југославију извршио самоубиство.
Од добрих вина и специфичне кухиње, од Зазе Габор до Ержебет Батори, Копривица осликава особене производе, као и лик и дело најпознатијих Мађара, укључујући и Миклоша Хортија, који је одговоран за депортацију и смрт око 100 000 грађана, претежно из Бачке, а по ком се данас називају улице и тргови и објашњава специфичности везане за његову рехабилитацију данас.
Истичући речи патријарха Порфирија како је Виктор Орбан „један од ретких политичара у сазвежђу европске политике који у својим говорима користи речи Бог, црква, духовност, душа Европе и залаже се за хришћанске вредности на којима је заправо и стварана цивилизација Европе“, Копривица подсећа да Мађарска јест признала тзв. независност, Косова али је реч о земљи „која нас тренутно безусловно подржава у спољнополитичкој оријентацији, делећи са нама колективно сећање о ратним страхотама“. 
Цело предавање може се погледати на линку: https://youtu.be/UygcXH7j9ow
 
Преузмите андроид апликацију.
Чланак Предавање Данила Копривице „Досије МАЂАРСКА“ на Jутјуб каналу КЦНС се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.