Izvoz srpske hrane veći od uvoza

Izvor: RTS, 27.Dec.2008, 21:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izvoz srpske hrane veći od uvoza

Od početka godine do kraja oktobra Srbija je uvezla robu vrednu 19 milijardi dolara. Stranim kupcima prodali smo proizvode za devet milijardi. Deficit iznosi više od 10 milijardi dolara. Poljoprivreda je jedina grana privrede koja više izvozi nego što uvozi.

Ove godine smo najivše zaradili od prodaje voća i povrća, više od 410 miliona dolara. Samo od izvoza prvoklasne maline u državnu kasu je uneto skoro 90 miliona dolara.

U hladnjačama tvrde da imaju problema >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << u drugom polugođu jer je otežan plasman smrznutog voća. Pada mu i cena. Samo za devet meseci izvoz koji je ostvario srpski agrar veći je za 25 odsto nego lane.

Ekonomska kriza primorava tradicionalne kupce da kupuju manje količine našeg voća i povrća. Razlog je i strah od finansijske krize, koji se polako uvlači u potrošače zapadne Evrope.

Istovremeno, ima i onih preduzeća koja nemaju problema sa plasmanom svojih proizvoda. Kruševački "Marni" plasira prerađene pečurke i na tržište Sjedinjenih Američkih Država. Ovogodišnja vrednost izvoza te kompanije premašila je dva miliona evra. Očekuju da će dogodine biti udvostručena.

Rodna godina omogućava izvoznicima da ponude veće količine proizvoda inostranim kupcima. Tako na primer, moguće je izvesti više od milion i po tona kukuruza.

Međutim, velika ponuda na svetskom tržštu mu obara cenu. Za dva meseca, izvezeno je 310 hiljada tona. Prve količine kukuruza prodate su po 150 evra za tonu, a sada je cena znatno niža.

U situaciji kada zbog međunarodne ekonomske krize opada i promet hrane, svaka pomoć izvoznicima je dobro došla.

U Agenciji za osiguranje i finansiranje izvoza, za kreditiranje tog posla izdvojeno je 78 miliona evra. Godišnja kamata za te kredite je svega 3 do 5 procenata.

U Ageniciji za strana ulaganja i promociju izvoza Siepa, najavljuju otežano sklapanje novih ugovora sa inostranim kupcima.

U Privrednoj komori Srbije očekuju da će, zbog krize, u prvom tromesečju naredne godine ostati nizak nivo izvoznih cena najvažnijih poljoprivrednih proizvoda. Zato izvoznici očekuju veće državne podsticaje i povoljnije kredite. Najzad, od izvoza hrane ove godine očekuju se rekordne dve milijarde dolara.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.