Izvoz preko pošte

Izvor: RTS, 10.Apr.2011, 08:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izvoz preko pošte

Pojedine zemlje u svetu izvoz putem pošte odavno primenjuju, što se pokazalo se kao dobro rešenje za veći izvoz malih i srednjih preduzeća. Pošta Srbije će početkom juna takvu mogućnost ponuditi i našim privrednicima.

"Pošta Srbije" privodi kraju svoj najveći strateški projekat u ovoj godini, koji će malim privrednicima omogućiti da svoje proizvode izvezu na jednostavan način i bez mnogo procedura.

To znači da će im, umesto desetak dokumenata iz različitih >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << državnih institucija, koje sada sami pribavljaju, biti dovoljan samo jedan, koji će popunjavati prilikom predaje pošiljke.

Generalni direktor "Pošte Srbije" Goran Ćirić ističe da je "ideja da u svakoj pošti izvoznik može da popuni jedan elektronski dokument uz pomoć poštanskog radnika i da se elektronskim putem obavi celokupna komunikacija između Pošte, Uprave carina i svih državnih institucija".

Ćirić napominje da će, pored usluga špedicije i izvoza, "Pošte Srbije" pružati i usluge novčanog poslovanja, unutrašnjeg i spoljašnjeg transporta.

Izvoz putem pošte namenjen je pre svega malim proizvođačima. Jedino ograničenje koje će imati jeste vrednost pojedinačne pošiljke - zakonom je propisano da ona ne može biti veća od šest hiljada evra.

Saša Radulović iz Asocijacije malih i srednjih preduzeća ističe da svako pojednostavljenje procedura, kao što je ovo koje se najavljuje, može da bude izuzetno korisno u buđenju preduzetničkog duha i inovativnosti.

Ovaj projekat rezultat je stručnjaka zaposlenih u Pošti. Nastao je objedinjavanjem usluga koje to javno preduzeće, već nudi, sa namerom da se podstakne izvoz.

Isto to već rade i pošte u nekoliko zemalja Južne Amerike. Brazil je, na primer, na taj način za samo tri godine izvoz malih i srednjih preduzeća povećao za 60 odsto.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Izvoz preko pošte

Izvor: Capital.ba, 10.Apr.2011

BEOGRAD, Pojedine zemlje u svijetu izvoz putem pošte odavno primjenjuju, što se pokazalo se kao dobro rješenje za veći izvoz malih i srednjih preduzeća. Pošta Srbije će početkom juna takvu mogućnost ponuditi i privrednicima u Srbiji. 'Pošta Srbije' privodi kraju svoj najveći strateški projekat...

Nastavak na Capital.ba...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.