Izvoz porastao 6,7 odsto, uvoz za 9,1% u prvih šest meseci

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 31.Jul.2019, 13:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izvoz porastao 6,7 odsto, uvoz za 9,1% u prvih šest meseci

Ukupna spoljnotrgovinska robna razmena Srbije u periodu januar - jun 2019. godine porasla je za 8,0 odsto na 20,07 milijardi evra, pri čemu je izvoz povećan za 6,7 procenata, a uvoz za 9,1 posto u odnosu na isti period prošle godine.

U prvih šest meseci ove godine, izvezeno je robe u vrednosti 8,58 milijardi evra, a uvezeno za 11,49 milijardi evra, objavio je Republički zavod za statistiku (RZS).

Deficit iznosi 2,9 milijardi evra, što je povećanje od 17 odsto u >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << poređenju sa istim periodom godinu ranije, a pokrivenost uvoza izvozom je 74,7 procenta i manja je nego u prvom polugodištu 2018., kada je iznosila 76,4 posto.

Izraženo u dolarima, ukupna robna razmena Srbije sa svetom iznosila je 22,66 milijardi, što je porast od 0,7 procenata na godišnjem nivou.

Izvezeno je robe u vrednosti 9,69 milijardi dolara, što je za 0,5 procenat manje u odnosu na isti lanjski period, a uvezeno u vrednosti 12,97 milijardi dolara, što je povećanje za 1,7 odsto. Deficit je 3,28 milijardi dolara, i veći je za 8,8 posto na godišnjem nivou.

Najveće učešće u izvozu Srbije imao je Region Vojvodine (34,2%), a u uvozu Beogradski region (47,0%).

Zemlje članice Evropske unije čine 63,5 procenata ukupne razmene.

Najveći trgovinski partner Srbije, pojedinačno po zemljama, bila je Nemačka kako na strani uvoza, tako i na strani izvoza.

U Nemačku smo u posmatranom periodu izvezli robu u vrednosti 1,08 milijardi evra, a uvezli za 1,46 milijardi.

Drugi po važnosti spoljnotrgovinski partner su zemlje CEFTA, sa kojima je u prvoj polovini godine zabeležen suficit od 956,7 miliona evra. U članice CEFTA izvezeno je robe u iznosu 1,41 milijarda evra, a uvezeno za 456,3 miliona. Pokrivenost uvoza izvozom iznosi 309,7 procenata.

Najveći suficit u razmeni ostvaren je sa zemljama iz okruženja: Crnom Gorom, Bosnom i Hercegovinom i Severnom Makedonijom, a značajan je i suficit sa Rumunijom, Slovačkom, Velikom Britanijom, Hrvatskom, Bugarskom, Slovenijom, Švedskom.

Najveći deficit javlja se u trgovini sa Kinom i Ruskom Federacijom, a beleži se i sa Nemačkom, Turskom, Poljskom, Mađarskom, SAD-om, Francuskom, Belgijom, Ukrajinom, Jermenijom, Švajcarskom, Danskom, Španijom ...

Samo u junu 2019. godine, izvoz robe je bio vredan 1,48 milijardi evra, i manji je za 0,5 odsto u odnosu na isti mesec prošle godine, dok je uvoz iznosio 1,88 milijardi, što je na jednakom nivou kao u junu 2018.

Prema desezoniuranim podacima, izvoz je u junu bio manji za 2,8 odsto u odnosu na maj, a uvoz je opao za 5,1 procenat na mesečnom nivou.

Industrijska proizvodnja u juna pala za 6,1 odsto

Industrijska proizvodnja u Srbiji pala je u junu 2019. godine za 6,1 odsto u odnosu na isti mesec prošle godine, saopštio je danas Republički zavod za statistiku.

Junska industrijska proizvodnja je u odnosu na prosek 2018. godine bila manja za 2,5 procenata.

Najveći uticaj na međugodišnji pad industrijske proizvodnje imali su proizvodnja derivata nafte, proizvodnja prehrambenih proizvoda, proizvodnja mašina i opreme na drugom mestu nepomenute, proizvodnja pića i štampanje i umnožavanje audio i video zapisa.

Prema desezoniranim podacima, ukupna industrijska proizvodnja u junu je, na mesečnom nivou, bila manja za 1,3 odsto, dok je prerađivačka ostvarila pad od 2,6 procenata.

Desezonirani indeks industrijske proizvodnje za jun pokazuje da je ukupna industrija ostvarila pad od 1,9 odsto, a da je prerađivačka pala za 4,1 odsto u odnosu na prosek 2018. godine.

Posmatrano po sektorima, u junu je, na godišnjem nivou, sektor prerađivačke industrije zabeležio pad od 7,7 procenata, sektor rudarstva pad od 2,7 odsto, a sektor snabdevanje električnom energijom, gasom, parom i klimatizacija rast od 1,3 odsto.

Posmatrano po namenskim grupama, u junu je proizvodnja netrajnih proizvoda za široku potrošnju pala za 10 procenata, trajnih proizvoda za široku potrošnju za 8,4 odsto, energije za 8,1 odsto, a kapitalnih proizvoda za 7,9 procenata.

S druge strane, rast je zabeležen kod proizvodnje intermedijarnih proizvoda, osim energije od 0,6 odsto.

U periodu januar-jun 2019. godine, industrijska proizvodnja beleži pad od 2,0 odsto međugodišnje.

Obim industrijske proizvodnje je u junu na godišnjem nivou zabeležio pad kod 20 oblasti, čije je učešće u strukturi industrijske proizvodnje 61 odsto, a rast kod 9 oblasti, sa učešćem u strukturi industrijske proizvodnje od 39 odsto.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

IZVOZ PORASTAO 6,7 ODSTO Evo koje zemlje su najveći trgovinski partneri Srbije

Izvor: Blic, 31.Jul.2019

Ukupna spoljnotrgovinska robna razmena Srbije u periodu januar-jun 2019. godine porasla je za 8 odsto na 20,07 milijardi evra, pri čemu je izvoz povećan za 6,7 procenata, a uvoz za 9,1 odsto u odnosu na isti period prošle godine. U prvih šest meseci ove godine, izvezeno je robe u vrednosti 8,58 milijardi...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.