Izvorskoj deci Cementara obnovila domsko odeljenje

Izvor: RTS, 24.Jul.2018, 15:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izvorskoj "deci" Cementara obnovila domsko odeljenje

Cementara CRH u Popovcu kod Paraćina trudi se da bude dobar komšija i društveno odgovorna kompanija. Zbog toga je donirala 30 hiljada evra za rekonstrukciju domskog odeljenja u Izvoru i opremanje senzorne sobe pri dnevnom boravku za osobe sa smetnjama u razvoju.
O devedeset štićenica sa najtežim oblicima mentalnih i fizičkih oštećenja, o kojima je i medicina prestala da brine, a ne tako retko čak >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << i roditelji, staraju se monahinje manastira Sveta Petka u Izvoru kod Paraćina i zaposleni u Centru za socijalni rad.

To je jedinstven i u Srbiji jedini spoj crkve i državnih institucija u istoj humanoj misiji bez presedana. Zovu ih "deca", ali štićenice doma u Izvoru uz dobru negu i svakodnevne molitve monahinja ovde dožive i duboku starost.
"Manastir Sveta Petka je metoh manastira Ravanice i sve monaštvo iz Svete Petke i Ravanice je na zajedničkom zadatku oko monaških poslova i brige o korisnicima", objašnjava Biljana Milenović, direktorka Centra za socijalni rad u Paraćinu. "U periodima ratnih situacija i velikih iskušenja da nije bilo monahinja ja mislim da ovaj dom samo pod ingerencijom država ne bi ni opstao."
Iako je ulaz za treća lica i posebno za kamere u smeštajnom delu strogo zabranjen, monahinje su nam ipak pokazale šta je urađeno novcem koji je donirala Cementara. Kompletno je rekonstruisana terasa gde štićenice najčešće borave, sanirani su oštećeni zidovi i urađena hidroizolacija podruma i rešen problem podzemnih voda u kotlarnici.
Miloš Milojević, tehnički direktor cementare "CRH", ne krije emocije:
"U ovim teškim vremenima lepo je da svako u skladu sa svojim mogućnostima pomogne i da bude human, tako da pozivam sve ljude da posete ovaj objekat i ove ljude koji žive i rade ovde."
Iz istog paketa pomoći pri Dnevnom boravku za decu sa smetnjama u razvoju u Paraćinu opremljena je senzorna soba. To je izuzetno terapeutsko sredstvo i način za relaksaciju korisnika koji više neće morati da odlaze u Jagodinu.
"Primenljiva je i za mlađu populaciju i za mlade i za odrasle i ne samo što deluje kao terapeutski metod već je ujedno i umirujuća soba gde se korisnici relaksiraju, odmaraju, smanjuju svoj stres i stresne situacije", kaže Jasmina Gavrilović, rukovodilac Dnevnog boravka.
U dvorištu Dnevnog boravka urađena je meka podloga ispod sprava za vežbanje i zabavu kako bi korisnici bili što bezbedniji.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.