Izvor: B92, 28.Feb.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izvinjenje Republike Srpske

Banjaluka -- Dva dana posle presude Međunarodnog suda pravde mediji objavili da se RS izvinila BiH zbog zločina.

Vera Sajić, iz Službe Vlade RS za informisanje, kaže za B92 da je izvinjenje uputio premijer Milorad Dodik u ime Vlade. Ona kaže da se Dodik javno izvinio još u ponedeljak, odmah posle presude.

"Za budućnost BiH neophodno je da žrtvama poslednjeg rata, njihovim porodicama i prijateljima, bez obzira na to kom narodu pripadali, bude upućeno najdublje >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << izvinjenje. Vlada Republike Srpske to i čini, uz poziv predstavnicima drugih naroda u BiH da učine isto u cilju izgradnje bolje budućnosti za sve narode i građane ove zemlje", rekla je ona.

Vest o svojevrsnom izvinjenju Vlade Republike Srpske zbog zločina tokom rata u BiH u medijima BiH prošla je gotovo nezapaženo. Iako je poslednja poruka do sada najdirektniji izraz izvinjenja, politički lideri u Federaciji BiH očigledno je nisu shvatili ozbiljno jer su se slične poruke mogle čuti i ranije, i to uvek u političkom ambijentu kriznih situacija za Republiku Srpsku.

Poslednja takva poruka upućena je u vreme Izveštaja Vlade Republike Srpske o zločinima u Srebrenici, donetog pod pritiskom međunarodne zajednice. Predsednik Stranke demokratske akcije Sulejman Tihić smatra da takvo izvinjenje nije dovoljno i da Vlada Republike Srpske mora učiniti konkretne korake na polju kažnjavanja zločinaca, povratka izbeglih i raseljenih i odnosa prema žrtvama.

Prema njegovim rečima, posle presude je jasna odgovornost Republike Srpske za genocid u Srebrenici, i to je nešto što bi moglo da ima uticaja i na ustavno uređenje BiH, ako ne u formalnom, onda u moralnom smislu. Poseban pečat takvim stavovima daje i činjenica da su mnogi političari i politički eksperti, komentarišući šta će se dogoditi posle presude Međunarodnog suda pravde u Hagu, praktično predvideli takav čin.

Formalno izvinjenje Republike Srpske za zločine nikoga u Banjaluci ništa neće koštati, ali će na političkoj sceni BiH biti predstavljeno kao izraz dobre volje vlasti tog entiteta da pozitivno utiče na, kako se to obično kaže, proces pomirenja.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.