Izveštaj zaštitnika: Više od 6.000 pritužbi građana u 2016.

Izvor: NoviMagazin.rs, 15.Mar.2017, 17:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izveštaj zaštitnika: Više od 6.000 pritužbi građana u 2016.

Građani Srbije podneli su tokom 2016. godine više od 6.000 pritužbi Zaštitniku građana, a u najvećem broju slučajeva žalili su se na kršenja socijalnih i ekonomskih prava, ali i na neblagovremen rad administracije i nemaran odnos prema poslu, pokazuje izveštaj o radu zaštitnika koji je vršilac funkcije ombudsmana Miloš Janković danas podneo Narodnoj skupštini.

Zaštitnik je u izveštaju za 2016. godinu naveo da je stanje prava građana u Srbiji obeleženo nepovoljnom >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << ekonomskom situacijom i izraženim nedostatkom pravne sigurnosti a da najavljene i sprovedene aktivnosti organa vlasti još nisu dovele do željenih rezultata.

"U takvim okolnostima, ugroženi su svi građani, a posebno ranjive grupe poput dece, osoba sa invaliditetom, lica lišenih slobode u psihijatrijskim bolnicama i ustanovama socijalne zaštite domskog tipa, žena, pripadnika LGBT populacije, pripadnika nacionalnih manjina, pre svega Roma", navodi se u izveštaju.

Dodaje se da su ranjive grupe i "mladi, starije osobe, žrtve nasilja u porodici i partnerskim odnosima, oboleli od teških bolesti, interno raseljeni, izbeglice i drugi migranti, kao i organizacije i pojedinci zagovornici ljudskih prava i svi oni koji iznose kritičke stavove u odnosu na vlast".

U izveštaju stoji i da se tokom 2016. godine, zaštitniku obratilo oko 20.000 građana, što je kako se navodi, za trećinu više od dosadašnjeg godišnjeg proseka.

"U kontrolnim postupcima i obavljajući poslove Nacionalnog mehanizma za prevenciju torture, Zaštitnik građana uputio je nadležnim organima 1.340 preporuka. Procenat postupanja po preporukama iznosi skoro 90 odsto, što predstavlja rast u odnosu na prethodnu godinu i u granicama je proseka postupanja po preporukama za period 2007-2015. godine", piše u izveštaju.

Janković je posle predstavljanja izveštaja izrazio očekivanje da će važeći propisi biti poštovani tokom 2017. godine, kao i cilj sačinjavanja redovnog godišnjeg izvštaja, time što će kroz javnu raspravu na plenumu, pred očima javnosti, sa njim biti upoznati poslanici, građani i stručna javnost.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.