Izveštaj o napretku Kosova izazvao političku borbu

Izvor: Southeast European Times, 15.Nov.2010, 23:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izveštaj o napretku Kosova izazvao političku borbu

Da li je najnovija procena EK dokaz napretka ili pokazatelj neuspeha?

15/11/2010

Muhamet Brajšori za Southeast European Times iz Prištine -- 15.11.2010.

Građani Kosova pričali su o izveštaju Evropske komisije o napretku zemlje nedeljama pre nego što je zvanično objavljen 9. novembra. Verzija izveštaja našla je svoj put do medija, a vlada je još pre nekoliko meseci saopštila da će on biti pozitivan.

U stvarnosti, izveštaj EK sadrži i >> Pročitaj celu vest na sajtu Southeast European Times << dobre i loše vesti. Utvrđeno je da je Kosovo ostvarilo značajan napredak u usvajanju zakona protiv korupcije, ali da je implementacija i dalje vrlo slaba. Kada je u pitanju ekonomija, EK je rekla da je globalna finansijska kriza imala relativno mali uticaj na Kosovo. Međutim, to je slaba uteha za zemlju sa stopom nezaposlenosti od 45 odsto.

Na novčane doznake, važan finansijski izvor za mnoge porodice, odrazila se globalna kriza. U slabom obrazovnom sistemu još uvek godišnje diplomira više od 30.000 mladih ljudi, bez stručnosti koja im je potrebna da uspeju. Pravosudni sistem i dalje je na klimavim nogama.

Slažući se sa ranijim izveštajem Fridom hausa, EK je takođe rekla da mora da se uradi više na polju garantovanja slobode medija.

„Ako čitamo izveštaj vidimo da je jezik pozitivniji nego prošle godine i da se u njemu reflektuje napredak Kosova“, izjavio je ministar evropske integracije Besim Bećaj. „U izveštaju se jasno zaključuje da je Kosovo pokazalo snažan napredak u decentralizaciji i saradnji sa EULEKS-om.“

Špend Ahmeti, iz nedavno osnovane stranke Novi duh (FER), ima potpuno drugačije mišljenje. „Izveštaj pokazuje da na Kosovu ne vidimo napredak. On pokazuje da vlada nije uspela reši izazove iz Izveštaja o napretku iz 2009. godine.“

Ako izveštaj uključuje optimističniji jezik, to je zato što EK nije želela da bude korišten kao oružje u političkoj kampanji, tvrdi Muhamet Mustafa iz Alijanse za novo Kosovo (ANK).

„Nemamo održiv napredak“, rekao je Mustafa. „U ovom izveštaju su suštinska dva poglavlja, koja su takođe pomenuta prošle godine, a to su ekonomija i korupcija, u pogledu kojih je ovaj izveštaj vrlo kritičan.“

„Tačno je da vidimo izbalansiran jezik, ali oni su pokušali da ne dozvole da izveštaj bude zloupotrebljen tokom izbora“, dodao je on.

Korupcija ubija Kosovo, kaže Naim Rustemi iz Alijanse za budućnost Kosova (ABK), ukazujući da je EK „46 puta pomenula“ to pitanje.

Procena iz Brisela je najnoviji u nizu izveštaja -- od Fridom hausa, preko Svetske banke, do Transparensi Internešenela -- u kojem se ukazuje na ozbiljne probleme te najnovije države u Evropi.

„Izveštaj pokazuje stvarnu situaciju na Kosovu“, rekao je Berat Maćastena iz Kosovskog instituta za svetsku poloitiku za SETimes. „Vlada bi volela da je dobila pozitivniji izveštaj, ali on ne treba da posluži kao sredstvo u političkoj borbi. Umesto toga, trebalo bi ga iskoristiti za rešavanje izazova i rad na unapređivanju onih oblasti koje su kritikovane.“

„Moramo da budemo realni u pogledu rešavanja izazova“, rekao je Maćastena, dodajući da je borba protiv organizovanog kriminala poremećena nedostatkom kontrole nad severnim Kosovom. Ekonomija, rekao je on, mora da se unapredi kroz investicije.

„I poslovna zajednica i vlada treba da rade na poboljšanju zakona“, zaključio je on.

Nastavak na Southeast European Times...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Southeast European Times. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Southeast European Times. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.