Izvor: B92, 23.Jan.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izveštaj o kampanji do 31.1.

Beograd -- Svi učesnici na izborima dužni su da do kraja januara podnesu izveštaj o trošenju novca u kampanjama.

Sve stranke i koalicije koje su učestvovale na parlamentarnim izborima obavezne su da do 31. januara dostave Republičkoj izbornoj komisiji kompletan izveštaj o prikupljenim i utrošenim sredstvima za izbornu kampanju. Izveštaj treba da sadrži detaljne podatke o načinu prikupljanja i trošenja novca iz budžeta i iz privatnih izvora, na novom obrascu propisanom >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << početkom novembra.

Stranke su obavezne da pod priloge uvrste i poklone i besplatne usluge o kojima su dužne da daju potvrdu.

Prema Zakonu o finansiranju političkih stranaka, RIK treba da proveri podatke iz izveštaja u roku od 90 dana od kada ih stranke i koalicije dostave, a za obavljanje tog posla može da angažuje i ovlašćene revizore.

Izveštaj se objavljuje u Službenom glasniku o trošku političke stranke, odnosno predlagača kandidata.

Pod troškovima izborne kampanje podrazumevaju se troškovi koji se odnose na aktivnosti u toku izborne kampanje: plakate, oglase, emisije na radiju, televiziji i drugim medijima, reklamne spotove, publikacije i druge s tim povezane aktivnosti u periodu od dana raspisivanja do dana održavanja izbora.

Milioni strankama za kampanju

Stranke koje su ušle u parlament dobiće sada, po završetku izbora, i dodatni novac od države.

Srpska radikalna stranka dobiće iz budžeta ukupno 87 miliona dinara za pokrivanje troškova izborne kampanje, ako ne bude promena u raspodeli mandata nakon ponavljanja izbora na nekoliko biračkih mesta.

Zakon o finansiranju stranaka propisuje da se 20 odsto novca iz budžeta namenjenog za kampanju deli svim učesnicima na izborima, a ostatak srazmerno broju osvojenih mandata.

To znači da će sve liste dobiti po 3,23 miliona, pod uslovom da su toliko i potrošile. Preostalih 258,4 miliona podeliće 11 lista koje su osvojile mandate.

DS treba da dobije 69,4 miliona, a koalicija DSS-NS 51,8 miliona dinara. G17 plus dobiće 22,9 miliona, SPS 19,8 miliona, a koalicija oko LDP-a 18,7 miliona dinara.

Savezu vojvođanskih Mađara pripada 6,3 miliona, Listi za Sandžak 5,3 miliona, a preostalim manjinskim listama koje su dobili po jedan mandat po 4,3 miliona dinara za naknadu troškova izborne kampanje.

Sve liste imale su pravo da prikupe od privatnih donatora po 64,6 miliona dinara. Izborne liste bile su dužne da za finansiranje izborne kampanje otvore posebne račune kod banaka, sa kog se plaćaju svi troškovi.

Zakon predviđa i kaznene odredbe prema kojima će se politička stranka koja za izbornu kampanju utroši sredstva u iznosu koji je veći od propisanog iznosa kazniti za prekršaj novčanom kaznom dvostruko većom od sume o kojoj je reč. Za takav prekršaj predviđena je kazna i za odgovorno lice, 10.000 do 50.000 dinara.

Unija Roma: Deo novca za humanitarne svrhe

Unija Roma Srbije, koja je dobila poslanika u parlamentu, predložila je svim političkim strankama koje su učestvovale na izborima da od sredstava koje će se dobiti za predizbornu kampanju izdvoje 10 odsto za stvaranje fonda, iz kojeg će se finansirati najugroženiji i najuspešniji mladi u Srbiji.

"Unija Roma Srbije će to učiniti i predlaže da se iz tog fonda finansira Centar za napuštenu decu u Zvečanskoj 7 u Beogradu i Matematička gimnazija u Beogradu kao najuspešnije", navodi se u saopštenju stranke. Unija Roma Srbije takođe predlaže da stranke i koalicije za dobrotvorne svrhe izdvoje i po pet odsto od sredstava koje će dobiti po osnovu broja kandidata sa liste koji su izabrani u parlament.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.