Izveštaj hrvatske tajne službe: Srbija...

Izvor: B92, 12.Maj.2023, 14:24

Izveštaj hrvatske tajne službe: Srbija...

Pretnja od velikosrpskog ekstremizma u Hrvatskoj je niska, navodi se u izveštaju hrvatske Bezbednosno-informativne agencije (SOA) za 2022.

Prema tom izveštaju, mali je broj simpatizera koji nisu direktno povezani s ekstremističkim velikosrpskim i četničkim, ujedno i proruskim, organizacijama u susednim državama. SOA, međutim, dodaje da on može da predstavlja pretnju javnoj bezbednosti u kontekstu lokalnih međuetničkih sukoba.

U najnovijem redovnom izveštaju >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << objavljenom na sajtu hrvatske "tajne službe" ocenjuje se da je Hrvatska stabilna i sigurna demokratija, a u delu izveštaja u kojem se analizira eskremizam, ističe se da on u hrvatskom društvu, ni po jednoj osnovi nema značajnije uporište ili podršku, a time ni snagu ili potencijal za destabilizaciju nacionalne sigurnosti.

Ekstremne grupe imaju vrlo mali broj sledbenika, navodi SOA, ali i upozorava da se, kao ni za druge evropske zemlje, ne može "isključiti mogućnost pojedinačnih incidenata i nasilja od strane (samo)radikalizovanih pojedinaca".

U tom kontekstu je navedeno i da je SOA u proteklom razdoblju detektovala i sprečila pokušaj pojedinaca s ekstremističkim stavovima da paravojno organizuju svoje sledbenike.

U delu izveštaja posvećenom situaciji na Zapadnom Balkanu analizira se i Srbija koja, kako se navodi, i dalje nastoji da balansira svoje međunarodne odnose između EU i Rusije, ali i Kine.

"Srpsko društvo od evropskog deli i izrazito snažan proruski sentiment koji je prisutan u srpskom političkom i medijskom prostoru, ali i u opštoj javnosti", ukazuje SOA u izveštaju.

Srbija je, ocenjuje se, nastavila da koristi nestabilnosti u regionalnom okruženju za skretanje domaće i međunarodne pažnje s nerešenih pitanja srpske unutrašnje i spoljne politike, kao što je pitanje neuvođenja sankcija Rusiji.

U izveštaju se ocenjuje da je u skladu sa sopstvenim potrebama, Srbija "otvarala i eskalirala pojedina pitanja sa susednim državama destabilizujući regionalne i bilateralne odnose".

"Pri tome se koristila kombinacijom političkih i medijskih pritisaka, kao i korišćenjem sigurnosnog i pravosudnog aparata koji su u Srbiji i dalje podložni uticaju politike", navela je hrvatska "tajna služba" u tom kontekstu navodeći podizanje optužnice protiv hrvatskih pilota zbog navodnih ratnih zločina u BiH 1995.

Ocenjuje se da takve postupke Srbija "zloupotrebljava i kao način pritiska na Hrvatsku" i za skretanje pažnje u kontekstu nesprovođenja reformi u procesu pristupanja EU.

Uprkos najavljenoj relaksaciji odnosa prema Hrvatskoj, u izjavama srpskih političkih funckionera i u većini srpskih medija nastavila se "difamacija Hrvatske njenim prikazivanjem kao naslednice kvislinške NDH iz Drugog svetskog rata te plasiranjem narativa kojim se osporava legitimitet i legalnost oslobodilačkih operacija tokom Domovinskog rata što je posebno prisutno u vezi vojno-policijske operacije Oluja iz avgusta 1995.”

Takođe se navodi da Srbija i dalje promoviše koncept "srpskog sveta" s ciljem širenja uticaja u drugim državama okruženja gde živi veći broj srpskog stanovništva, iako je, dodaje se, taj izraz u javnom prostoru redukovan posle ruskog napada na Ukrajinu zbog njegove sličnosti s konceptom "Ruskog sveta".

SOA ocenjuje i da se napetosti u odnosima Beograda i Prištine zasad ne reflektuju u ozbiljnijem narušavanju bezbednosne situacije, iako su mogući bezbednosni incidenti, posebno na severu Kosova.

U osmom javnom godišnjem izveštaju SOA upozorava da Rusija svoj uticaj na Zapadni Balkan nastoji da projektuje prvenstveno preko Srbije i Republike Srpske, a u tom kontekstu pominje klubove Noćnih vukova i ruski portal RT Balkan.

Što se tiče BiH, i dalje je unutrašnja nestabilnost uzrokovana različitim pogledima konstitutivnih naroda oko budućeg ustavnopravnog uređenja BiH, dok je u Crnoj Gori društvo i dalje duboko podeljeno na patriotsku prozapadnu i na prosrpsku, ujedno i prorusku, struju.

Po pitanju organizovanog kriminala u izveštaju se navodi da posebno prednjače "srpsko-crnogorske" kriminalne grupe koje sarađuju, ali se i sukobljavaju.

SOA je rusku agresiju na Ukrajinu izdvojila kao najznačajniji događaj koji bitno utiče na sve aspekte bezbednosne, političke, ekonomske i društvene situacije u Evropi.

U izveštaju je takođe navedeno da su ruske diplomate i članovi administrativno-tehničkog osoblja iz ruske ambasade u Zagrebu proterani u aprilu 2022, jer se veći broj njih bavio ilegalnim obaveštajnim radom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.