Izveštaj Spremni za rat trese zemlju: Potvrđeno je sve na šta su nas upozoravali

Izvor: B92, 06.Feb.2024, 18:43

Izveštaj "Spremni za rat" trese zemlju: Potvrđeno je sve na šta su nas upozoravali

Oružanim snagama Velike Britanije nedostaju borbena sredstva i suočavaju se sa odlivom ljudstva. Takođe su preopterećene, što odlaže razvoj borbene gotovosti.

Na tome je glavni naglasak u izveštaju pod naslovom "Spremni za rat?", koji je pripremio višestranački odbor za odbranu Donjeg doma parlamenta.

Iako se Velika Britanija prema prošlogodišnjoj analizi "Global Firepower" pozicionira kao peta najmoćnija svetska sila, parlamentarna istraga je potvrdila >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ono što upozoravaju stručnjaci – kao i druge zemlje na Zapadu, suočava se sa akutnim nedostatkom vojnika.

Članovi Odbora su razmatrali različite aspekte funkcionisanja tamošnjih oružanih snaga: sposobnost raspoređivanja ljudstva i opreme u zadatom vremenskom okviru, obučenost ljudstva za efektivnu upotrebu savremene opreme i sposobnost oružanih snaga da drže položaje do kraj misije.

Izveštaj je uglavnom ukazivao na kadrovske probleme. Prema rečima poslanika, "više ljudi odlazi iz oružanih snaga nego što im se pridružuje“. Dodaje se da vojska, zbog "nacionalnog ponosa", uvek nađe neki način da odgovori na zahteve za delovanje, ali "preopterećenost negativno utiče na spremnost za vođenje ratova visokog intenziteta zbog samog tempa borbe".

Na ovu situaciju je skrenuo pažnju načelnik Generalštaba, general ser Patrik Sanders. On je prošlog meseca pozvao na stvaranje dobrovoljne "vojske građana" i naglasio potrebu povećanja broja profesionalnih vojnika u britanskoj vojsci, preneo je Bi-Bi-Si.

Sanders je upozorio na pretnju od Rusije nakon njene invazije na Ukrajinu i ukazao na korake koje druge evropske nacije preduzimaju da svoje stanovništvo stave na "ratnu osnovu". On je i pre ovog izveštaja zagovarao potrebu za većom vojskom, koja sada ima oko 73.000 pripadnika u Ujedinjenom Kraljevstvu, dok ih je u ne tako dalekoj 2010. godini bilo oko 100.000.

A ministar odbrane Grant Šaps rekao je za Bi-Bi-Si da Velika Britanija mora biti spremna za "opasniji svet". On je upozorio na rastuće rizike koje predstavljaju države poput Kine, Rusije, Irana i Severne Koreje, kao i razne terorističke grupe.

Međutim, na pitanje kada će vlada ispuniti najavljeni cilj da se za odbranu izdvaja 2,5 odsto nacionalnog proizvoda, on je rekao da ne može da navede tačan datum, dodajući da će taj cilj biti ispunjen kada ekonomski uslovi dozvole. Ali iz vlade su stigla uveravanja da planira da reši pitanje jačanja oružanih snaga.

"Povećanje zapošljavanja i poboljšanje zadržavanja je naš glavni prioritet", rekao je portparol Ministarstva odbrane.

Međutim, izveštaj "Spremni za rat?" je skrenuo pažnju na 1,95 milijardi funti izdvojenih u prošlogodišnjem budžetu za povećanje zaliha municije. Komisija smatra da će ovaj iznos biti dovoljan da popuni postojeće nedostatke sredstava, ali ne i da ih poveća. Autori izveštaja su ukazali i na akcije koje bi britanska vlada trebalo da preduzme kako bi poboljšala situaciju u kojoj se nalaze trupe.

"Jasno je da vlada nikada neće postići borbenu ili stratešku gotovost bez uspešne industrijske baze i bez ponuda koje će privući, razviti i zadržati dovoljno kvalifikovanog vojnog osoblja da odgovori na rastuće vojne izazove sa kojima se suočavamo kao nacija. Reforme moraju biti brzo sprovedene", zaključak je skupštinske komisije u izveštaju "Spremni za rat?".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.