Izvanredne pitice punjene sirom i šunkom

Izvor: Telegraf.rs, 23.Maj.2017, 16:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izvanredne pitice punjene sirom i šunkom

Sastojci za 8 osoba:

Testo:

- 240 g brašna

- 120 g hladnog maslaca

- 1/4 kašičice soli

- 60 g rendanog parmezana

- 60 ml hladne vode

Fil:

- 4 kašike kisele pavlake

- 3 jaja

- 200 g rendanog sira

- 100 g tanko rezane šunke

- 6-10 čeri paradajza

- 60 g feta sira

- 2-3 struka majčine dušice

Priprema:

Najpre napravi testo >> Pročitaj celu vest na sajtu Telegraf.rs << tako što ćes pomešati brašno, so i parmezan, dodati narezan maslac, pa ga prstima dobro utrljati u brašno . Ovo radi jako brzo da se maslac ne otopi . Kada maslac bude veličine zrna graska dodavati polako hladnu vodu i viljuškom umesiti „neuredno“ testo . Dlanovima ga pritiskaj i oblikuj u disk . Umotaj u foliju i stavi u frižider, 30-60 minuta ili preko noći . U međuvremenu pripremi ostale sastojke i izmešaj fil . Paradajze prepolovi, fetu izmrvi, šunku nareži na trake širine 1 cm .

Za fil viljuškom izmešaj pavlaku i jaja, pa na kraju umešaj sir. Sve ostavi sa strane dok razvučeš i oblikuješ testo. Rashladjeno testo podeli na dva dela i svaki razvuci na pobrašnjenoj površini malo veće od 25 X 35 cm. Jedan deo prebaci na papir za pečenje i izreži ga na 25 X 35 cm, a drugi deo nareži na 8 traka širine 2 cm.  Rub testa premaži izmućenim jajetom i slaži po dve trake testa jednu na drugu, na sve četiri stranice, pramazujući jajetom svaki sloj da se bolje zalepi. Rub ukrasi po volji. Podlogu od testa izbodi viljuškom, pa ravnomerno rasporedi fil od sira i pavlake. Trake šunke položi u obliku rombova, a u sredinu svakog romba stavi polovinu čeri paradajza, tako da je rezana strana prema gore. Celu površinu pospi namrvljenim feta sirom. Rub pite premaži još jednom izmućenim jajetom. Peci u ugrejanoj rerni na 200 stepeni oko 20 minuta, pa pusti da se hladi 5-6 minuta pre serviranja.

Pitu reži na kocke, od ove veličine može se dobiti 12 srednjih kocki, sasvim dovoljnih za predjelo, a ako planirate pitu kao obrok uz salatu onda je isecite na četiri dela. Ako želite da napravite mini pitice, onda je postupak isti, samo što ćete koristiti odgovarajuće posude  i naravno, potrošiti nešto više vremena.

(Telegraf.rs)

Nastavak na Telegraf.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Telegraf.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Telegraf.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.