Izum boljevačkih đaka leči stres

Izvor: RTS, 11.Mar.2019, 20:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izum boljevačkih đaka leči stres

Na Sajmu učeničkih kompanija u Nišu, drugu nagradu, među 34 kompanije, osvojili su gimnazijalci iz Boljevca. Pobednički antistres proizvod Apiramid izazvao je pažnju posetilaca Sajma i žirija, a pobeda vodi na republičko takmičenje. Njihova srednja škola "Nikola Tesla" jedina u istočnoj Srbiji ima dualno obrazovanje.
Za uklanjanje stresa, dovoljno je protrljati rukama metalne kuglice koje drži >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << magnet, tvrde gimnazijalci iz Boljevca. Uspeli su da u to ubede i žiri.

"Ovo nije viđeno u Srbiji. Tako da nije bilo potrebe da tražimo korisnike po Sajmu, svi su dolazili kod nas", kaže Danka Maslovarić iz Gimnazije "Nikola Tesla" u Boljevcu.
Teodora Dobranović iz Gimnazije "Nikola Tesla" kaže da želi da jednog dana postane preduzetnik, da osnuje firmu.
Đaci su svakako bili inspirisani imenom velikog Tesle, ali i mističnom planinom Rtanj, tako je nastao antistres.
Iznad Rtnja, zbog naročitog elektromagnetnog zračenja, ne mogu leteti avioni. Toj planini pripisuje se pozitivan uticaj na frekvencije u ljudskom organizmu. Zbog toga što ima oblik piramide, đaci su svoj proizvod nazvali Apiramid. A napravili su i strip čiji je glavni junak direktor njihove škole.
"On je jako nervozan i ima puno posla, zatim prilazi učenik, donosi mu naš proizvod, on počinje da ga koristi, posao se smanjuje i završava ga efikasno i uspešno", ispričala je Anja Kovačević, učenica drugog razreda Gimnazije "Nikola Tesla".
"Škola podržava vrlo kreativne akcije i takmičenja i uvek će stajati iza dece koja se svojski trude da prezentuju našu školu i našu opštinu", kaže Ivan Milutinović, direktor srednje škole "Nikola Tesla" u Boljevcu.
Osim Gimnazije, imaju i dva odeljenja mašinske struke, gde se školuju kadrovi za kompaniju "Agromehanika". Od jeseni, u okviru dualnog obrazovanja, za potrebe novog hotela školovaće i turističke tehničare.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.