Izujedanoj devojčici novčana pomoć

Izvor: Mondo, 03.Nov.2012, 19:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izujedanoj devojčici novčana pomoć

Sedmogodišnja devojčica iz Valjeva, koju je pre pet dana izujedao čopor pasa lutalica, dobiće 50.000 dinara pomoći iz gradske kase.

Tu pomoć iz stalne budžetske rezerve najavili su funkcioneri gradske uprave Valjeva koju su devojčicu posetili u bolnici gde se uspešno oporavlja.

Devojčicu su psi napali u blizini OŠ "Desanka Maksimović", u prigradskom Novom naselju, pri povratku s nastave.

Načelnik Komunalne inspekcije Đorđe Milanović najavio >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << je pojačan inspekcijski nadzor, posebno u okolini škola i obdaništa, da bi se predupredili napadi pasa.

Njegova procena je da je na gradskim ulicama u Valjevu oko 500 pasa lutalica, od kojih je 200 bilo u azilu, gde su "čipovani" i sterilisani, a potom vraćeni na ulice kao "čuvari prostora".

Milanović je najavio oštriju kontrolu vlasnika pasa i pokretanje prekršajnih postupaka protiv onih koji pse nisu prijavili i "čipovali" ili se neodgovorno ponašaju i svoje kućne ljubimce drže van kontrole.

U Službi zoohigijene Gradske čistoće "Vidrak" koja brine o psima lutalicama, smatraju da ne postoji način za rešavanje tog problema jer novca za proširenje azila za pse u selu Zlatarić nema.

Kapacitet azila u selu Zlatarić od 180 mesta, otvoren 2006, pretrpan je, a zbrinjavanje lutalica u nekom od azila u okolnim mestima, poput Uba, košta od 3.000 do 4.000 dinara, za šta takođe nema novca. Oko četiri miliona dinara godišnje iz gradskog budžeta za rad Službe zoohigijene nije dovoljna suma za sve te poslove.

"Vidrak" i Grad Valjevo plaćaju nadoknade za ujede pasa lutalica. Taj iznos ove godine je 4,6 miliona dinara, 2011. je isplaćeno 6,5 miliona dinara, a 2010. 5,2 miliona dinara.

Gradska uprava formirala je posebnu komisiju koja se građanima koje su psi ujeli, dogovara o vansudskom poravnanju da bi troškovi bili manji.

(Tanjug, ilustracija: Guliver/Getty Images)

Nastavak na Mondo...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.