Izraelski vojnici čiste palestinske kuće u Gazi

Izvor: B92, 30.Dec.2023, 11:27

Izraelski vojnici "čiste" palestinske kuće u Gazi

Euro-mediteranski monitor za ljudska prava izvestio je da izraelski vojnici namerno uništavaju palestinsku imovinu i pljačkaju kuće u pojasu Gaze.

Euro-Med Monitor je u saopštenju u petak izvestio da je dokumentovao niz slučajeva koji otkrivaju umešanost izraelskih vojnika u sistematsku krađu palestinskog novca i stvari, uključujući zlato, gotovinu, mobilne telefone i laptopove, preneo je Palinfo.

Svedočenja koja je prikupio The Euro-Med Monitor pokazuje da >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << racije izraelske vojske prevazilaze samo proizvoljna hapšenja, prisilne nestanke i vansudska ubistva do namernog uništavanja imovine i pljačke ličnih stvari. Nakon toga, kuće se pale, naizgled kao kolektivna kazna protiv palestinskog stanovništva.Preliminarne procene Euro-Med Monitora, zasnovane na svedočenjima koje je prikupio, ukazuju da krađa ličnih stvari palestinskih civila i pljačka vrednih stvari od strane izraelskih vojnika mogu iznositi desetine miliona dolara.

Tabit Salim, Palestinac kojeg je intervjuisao tim Euro-Med Monitora, izjavio je da su izraelske snage opljačkale sav novac i zlato koje su pronašle kada su uhapsile njega i njegova dva sina iz njihove kuće u naselju Zajton u južnom gradu Gaze. Salim je pušten pre dva dana, ali nema informacija o sudbini svojih sinova.

Hasan je izvestio da iznos novca koji su vojnici uzeli iz njegove kuće premašuje 20.000 američkih dolara, raspoređenih u različitim valutama.

Euro-Med Monitor je istakao da izraelski vojnici namerno šire video snimke na platformama društvenih medija koji dokumentuju njihovo namerno uništavanje domova civila u Pojasu Gaze, ili crtaju rasističke ili jevrejske simbole na zidovima, pored toga što se hvale da su zaplenili vredan novac i imovinu.

Alija Al-Najar (34) izjavila je u intervjuu za medije da je na jednom od video snimaka koje su objavili izraelski vojnici videla deo svog zlatnog nakita, koji je čuvala sa stvarima svoje majke. Među njima je bio i zlatnik koji je kupila u vrednosti od svoje prve učiteljske plate, a to je bila prepoznatljiva zlatna narukvica dizajnirana u obliku lista od 24-karatnog zlata.

Al-Najjar je napomenula da je izraelski vojnik pokazao njenu narukvicu na video snimku unutar platnenog novčanika čiji je vlasnik njena majka, u kojem ona drži druge zlatnike i vredne stvari.

Ona je prokomentarisala snimak, napisavši vojniku: "Vi ste lopovi", nakon čega je vojnik obrisao snimak.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

DA LI JE OVIME IDF POGAZIO SVA LJUDSKA PRAVA?! Procurele jezive informacije o akcijama izraelske vojske

Izvor: SrbijaDanas.com, 30.Dec.2023

Svet je zgrožen postupcima izraelske vojske..Euro-mediteranski monitor za ljudska prava  je u saopštenju u petak izvestio da je dokumentovao niz slučajeva koji otkrivaju umešanost izraelskih vojnika u sistematsku krađu palestinskog novca i stvari, uključujući zlato, gotovinu, mobilne telefone...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.