Izraelski ministar provocirao muslimane i Jevreje: Mi smo ovde glavni

Izvor: B92, 21.Maj.2023, 14:00

Izraelski ministar provocirao muslimane i Jevreje: "Mi smo ovde glavni"

Izraelski ministar bezbednosti Itamar Ben-Gvir posetio je u nedelju Hramsku planinu, sveto mesto za muslimane i Jevreje u Jerusalimu.

Tom prilikom on je rekao da je Izrael tamo "glavni", a njegov potez osudila je palestinska strana, posle meseci nasilja i pojačane tenzije.

Ben-Gvir je to rekao tokom rane jutarnje posete oblasti koju Jevreji nazivaju Brdo hrama i Palestinska džamija, nekoliko dana nakon što su se grupe jevrejske omladine sukobile sa Palestincima i uzvikivale >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << rasističke slogane tokom nacionalističkog marša kroz Stari grad Jerusalima.

"Srećan sam što sam se popeo na brdo hrama, najvažnije mesto za narod Izraela", rekao je Ben-Gvir tokom posete mestu koje predstavlja najosetljiviju kontaktnu tačku između muslimana i Jevreja u Jerusalimu, a to je poprište stalnih sukoba.

Tenzije oko Brda hrama 2021. godine doprinele su izbijanju desetodnevnog rata sa islamističkom grupom Hamas, koja upravlja pojasom Gaze.

Hamas je više puta upozoravao da će odgovoriti na ono što smatra jevrejskim upadima na lokaciju, koja je, prema sporazumu o deeskalaciji, pod brigom Jordana.

"Sve pretnje Hamasa neće pomoći, mi smo glavni ovde u Jerusalimu i u celoj zemlji Izraela2, rekao je Ben-Gvir.

Hramska gora je najsvetije mesto za Jevreje, gde je biblijski kralj Solomon sagradio prvi hram pre 3.000 godina i gde su drugi hram uništili Rimljani.

Danas je to takođe treće najsvetije mesto u islamu i sadrži džamiju Al-Aksa sa zlatnom kupolom, za koju muslimani veruju da je mesto gde se prorok Muhamed uzneo na nebo.

Prema sporazumu, nemuslimani mogu da posete lokalitet u centru Starog grada, ali im nije dozvoljeno da se mole. Međutim, jevrejski posetioci sve više ignorišu ovu zabranu.

Palestinci, pak, smatraju da je to provokacija i strah da Izrael namerava da preuzme kontrolu nad svetilištem.

Portparol palestinskog predsednika Mahmuda Abasa rekao je da Ben-Gvirov "provalo u dvorište džamije Al-Aksa, rano ujutru, poput lopova, neće promeniti stvarnost i neće nametnuti izraelski suverenitet nad njom".

Portparol Hamasa rekao je da će Izrael snositi posledice za Ben-Gvirov "divljački napad" na džamiju i pozvao Palestince da povećaju broj svojih poseta i "stanu kao bedem protiv svih pokušaja da se ona oskrnavi i učini jevrejskom".

Izrael je zauzeo Stari grad Jerusalim, koji uključuje Al-Aksu i okolni Zapadni zid, sveto mesto za jevrejske molitve, tokom rata 1967. godine.

Izrael je od tada anektirao istočni Jerusalim, koji međunarodna zajednica ne priznaje, a ceo grad smatra svojom večnom i nepodeljenom prestonicom.

Palestinci, s druge strane, žele istočni Jerusalim kao prestonicu svoje buduće države.

Pročitajte još:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.