Izraelski arheolozi otkrili 3.000 godina stari natpis

Izvor: NoviMagazin.rs, 16.Jun.2015, 15:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izraelski arheolozi otkrili 3.000 godina stari natpis

Izraelsko veće za antikvitete saopštilo je danas da su arheolozi pronasli redak, 3.000 godina star natpis sa imenom koji se spominje u Bibliji.

Kako prenosi AP, ime "Ešbal Ben Beda", kako se zvao sin Saula, koji je prema Bibliji bio prvi kralj Izraela, ispisano je na keramičkom krčagu.

Arheolozi Josef Garfinkl i Sar Ganor veruju da je krčag pripadao nekom drugom Ešbalu, po svemu sudeći vlasniku poljoprivrednog imanja.

Oni su izjavili da je ovo prvi >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << put da je to ime pronađeno na drevnom natpisu. To je ujedno i jedan od svega četiri otkrivenih natpisa iz biblijskog Kraljevstva Judeje, u 10. veku p.n.e., kada je, kako se veruje, vladao kralj David.

Arheolozi su došli do imena tako što su sastavili deliće drevne keramčike posude otkrivene 2012. u dolini Elah, u centralnom izraelu.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Povezane vesti

Izraelski arheolozi otkrili 3.000 godina stari natpis

Izvor: Nezavisne Novine, 16.Jun.2015

JERUSALEM - Izraelsko vijeće za antikvitete saopštilo je danas da su arheolozi pronašli rijedak, 3.000 godina star natpis sa imenom koji se spominje u Bibliji...Kako prenosi AP, ime "Ešbal Ben Beda", kako se zvao sin Saula, koji je prema Bibliji bio prvi kralj Izraela, ispisano je na keramičkom...

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.