Izraelske snage ubile Palestinca u ribarskom čamcu

Izvor: B92, 25.Feb.2018, 21:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izraelske snage ubile Palestinca u ribarskom čamcu

Jerusalim -- Pripadnici izraelskih snaga ubili su Palestinca nakon što je čamac u kome je bio uplovio u zabranjene vode u Sredozemnom moru kraj obale pojasa Gaze.

Portparol izraelske vojske je rekao da se Palestinci u čamcu nisu odazivali na pozive izraelske vojske i da je zato otvorena vatra.

Dva Palestinca sa čamca su uhapšena radi istrage, preneli su izraelski mediji.

Udruženje ribara u pojasu Gaze izjavilo je za agenciju Frans pres da je čamac bio >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ribarski.

Portparol islamskog Hamasa koji vlada pojasom Gaze Abdel Latif Kanua je označio smrt ribara kao "užasan zločin za koji je odgvoran (izraelski ) okupator" i koja je "poprimila formu permanentne agresije" na palestinski narod.

Izrael drži pojas Gaze pod striktnom kopnennom, vazdušnom i pomorskom blokadom i često ima incidenata na moru. Palestinci tvrde da su na meti i onda kada ne pređu izraelsku granicu. Oni se takođe žale da je nedovoljna zona za ribarenje koja im je određena.

Ribarstvo obezbeđuje život za oko 4.000 porodica u ratovima razorenoj i osiromašenoj Gazi. Na osnovu privremenog izraelsko-palestinskog mirovnog sporazuma iz 1993. godine, Palestinci imaju pravo na ribarsku zonu od 20 nautičkih milja (37 kilometara). Izrael je međutim više puta smanjivao tu zonu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.