Izraelske i palestinske oružane grupe dogovorile se o primirju

Izvor: B92, 03.Maj.2023, 08:45

Izraelske i palestinske oružane grupe dogovorile se o primirju

Izraelske i palestinske oružane grupe u Gazi dogovorile su se rano jutros o prekidu vatre, rekla su dva palestinska zvaničnika.

Primirje je stupilo na snagu u 00.30 sati po srednjeevropskom vremenu i postignuto je zahvaljujući posredovanju zvaničnika iz Egipta, Katara i Ujedinjenih nacija, rekli su izvori za Rojters.

Izraelski avioni su prethodno kasno juče gadjali mete širom Gaze, dok su palestinske naoružane grupe otvorile raketni baraž prema Izraelu, u kojem >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << su povređene tri osobe, kao odgovor na smrt jednog od političkih vodja palestinske grupe Islamski džihad, Kadera Adnana, koji je štrajkovao gladju u izraelskom pritvoru.

Izraelska vojska je saopštila da je gađala lokacije za proizvodnju oružja i kampove za obuku islamista iz Hamasa. Istovremeno su se oglasile sirene u gradovima na jugu Izraela uključujuci Aškelon oko 14 kilometara severno od Gaze.

Borbe, koje su izbile otprilike mesec dana nakon poslednje prekogranične razmene vatre izmedju Izraela i Gaze, usledile su nakon Adnanove smrti u utorak ujutru nakon 87-dnevnog štrajka glađu u izraelskom zatvoru.

Adnan, koji je čekao sudjenje, pronadjen je bez svesti u svojoj ćeliji i odveden je u bolnicu, gde je nakon toga proglašen mrtvim posle bezuspešnih napora za oživljavanje, saopštila je izraelska zatvorska služba.

Adnan je prvi palestinski štrajkač glađu koji je umro u izraelskom pritvoru za više od 30 godina. Stotine ljudi izašlo je na ulice u Gazi i okupiranoj Zapadnoj obali posle Adnanove smrti.

Hamas i Islamski džihad preuzeli su odgovornost za seriju raketnih napada prema Izraelu u utorak.

Izraelska vojska je saopštila da je ispaljeno najmanje 30 raketa iz Gaze, a da su tri osobe povredjene, uključujuci 25-godišnjeg stranog državljanina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Izraelske i palestinske oružane grupe dogovorile se o PRIMIRJU

Izvor: Blic, 03.Maj.2023

Izraelske i palestinske oružane grupe u Gazi dogovorile su se rano jutros o prekidu vatre, rekla su dva palestinska zvaničnika.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.