Izraelska vojska oborila bespilotnu letelicu

Izvor: Blic, 06.Okt.2012, 21:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izraelska vojska oborila bespilotnu letelicu

Izraelske vazduhoplovne snage su danas pogodile i oborile bespilotnu neidektifikovanu letilicu, nakon što je ušla u vazdušni prostor jevrejske države sa Sredozemnog mora, saopštio je vojni portaprol.

- Bespilotna letilica (UAV) je identifikovana kako probija izraelski vazdušni prostor jutros, a presrele su je izraelske vazduhoplovne snage (IAF) oko 10 sati - rekao je taj portparol.

Vojnici su potom pretražili područje gde je letelica oborena, u severnom delu pustinje >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Negev, na jugu zemlje, da je lociraju i identifikuju.

Izraleski vojni radio je javio da u letelici nije bilo eksploziva. Radio je citirao vojnog portparola koji je rekao da su vojnici, odgovorni za nadgledanje, postupili kako treba nakon što su primetili UAV u izraelskom vazdušnom prostoru.

Vojna portparolka, potpukovnik Avital Leibovic je kasnije rekla da je letelica primećena nad Mediteranom u sektoru blizu pojasa Gaze pre nego što je ušla u izraelski vazdušni prostor, gde su je vazdušne snage sledile.

Leibovic je precizirala da su je snage sledile "od početka do trenutka kada je odlučeno da se presretne i da se obori iz operativnih razloga iznad šume Jatir u severnom Negevu, nenaseljenom regionu".

Ona je opraciju označila "uspehom", ali nije obelodanila kako je letelica oborena, već je samo rekla da su vojnici na mestu pada i da sakupljaju delove.

U julu 2006. godine izraelska vojska je oborila bespilotnu letelicu libanskog Hezbolaha izned teritorijlnih voda jevrejske države. U aprilu 2005. bespilotna letilca tog proiranskog pokreta je uspela da preleti deo severnog izraela, a nije oborena.

Povezane vesti: Najusavršenija izraelska bespilotna letelica pala na probi UN: Izrael 2010. prekomernom silom zaustavio brod, Turska ne odustaje od izvinjenja Šestoro Palestinaca poginulo u izraelskim vazdušnim udarima Izrael: Vojska nije pogrešno postupila tokom upada na konvoj Izraelski tenkovi ušli u Gazu posle pogibije vojnika

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.