Izraelska kopnena ofanziva: Borbe od kuće do kuće u Gazi FOTO

Izvor: B92, 07.Nov.2023, 12:25

Izraelska kopnena ofanziva: Borbe od kuće do kuće u Gazi FOTO

Izraelska ofanziva protiv Hamasa ulazi u novu fazu, a borbe će se voditi po ulicama Gaze, od kuće do kuće.

Prete veliki ljudski gubici na obe strane – posebno među palestinskim civilima.

"Nastavićemo dok ne pobedimo. Nemamo drugog izbora", rekao je izraelski premijer Benjamin Netanjahu. Tako je ugasio tanane nade u prekid vatre koji od njega zahtevaju Ujedinjene nacije i mnogi drugi.

Mesec dana nakon terorističkih napada Hamasa u kojima je pobijeno >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << 1.400 Izraelaca, vojska je presekla Pojas Gaze na dva dela i opkoljava grad Gazu. Ulične borbe vode se po selima, a uskoro bi mogle da se presele u guste ulice grada.

"U urbanoj borbi su izraelski vojnici iskusniji nego bilo koja druga vojska na svetu", kaže vojni stručnjak Frenk Ledvidž sa Univerziteta u Portsmutu.

Izraelska armija obučava se godinama za takvu borbu u posebnom trenažnom centru u pustinji Negev. Ali, ovo više nije obuka.

Upozorenja da ne bi trebalo imati prevelika očekivanja stižu i iz Sjedinjenih Država. Američki ministar odbrane Lojd Ostin rekao je da su urbane borbe "ekstremno teške", a napredak uvek spor.

Amerikanci znaju o čemu pričaju. Svojevremeno su na sličan način "čistili" ćelije Islamske države u Siriji i Iraku. Procenjuje se da je samo u borbama za grad Mosul (2016/17) poginulo deset hiljada civila. Borba je trajala devet meseci.

Pri tome je Hamas, koji SAD, EU i druge države vide kao terorističku organizaciju, daleko vojno iskusniji i opremljeniji nego Islamska država. Hamas ima podršku Irana i libanske islamističke paravojske Hezbolaha.

Zato je i američki predsednik Džozef Bajden, kad je posetio Izrael krajem oktobra, upozorio da Izrael ne treba da dozvoli da ga vodi gnev i tako ponovi američke greške posle terorističkih napada od 11. septembra 2001. godine.

No, deluje da sada nema nazad. Izraelska vojska ima nadmoć u opremi i ljudstvu, ali Hamas ima veliku prednost – za ovakav napad se dugo spremaju, znaju teren i imaju spremne zamke.

Frenk Ledvidž kaže da su u gradskim borbama poseban problem eksplozivi. Njih će, očekuje ovaj stručnjak, biti na svakom ćošku, u svakoj zgradi. Ionako su, posle mesec dana bombardovanja, mnoge zgrade tek ruine u kojima niko ne živi.

Posebna stvar u Gazi je sistem tunela koji borcima Hamasa omogućava da idu iz zgrade u zgradu, a da ne promole nos na ulicu.

"Urbane borbe su trodimenzionalne", dodaje Ledvidž za DW. "Napad može doći od napred, od nazad, odozgo pomoću dronova – a u Gazi i odozdo, iz tunela."

Uz to, Hamas drži preko dve stotine talaca i to je njegova najvrednija valuta. Stručnjaci veruju da direktne akcije oslobađanja neće funkcionisati – to jest, da će teroristi pre pobiti taoce nego da dozvole njihovo oslobađanje.

Palestinski civili, koje Hamas često koristi kao ljudski štit, biće još ugroženiji. Zapadne vlade pozivaju Izrael da štedi civile, što Izrael i obećava.

Ali, prema navodima Ministarstva zdravlja u Gazi, koje vodi Hamas, do sada je u izraelskim udarima pobijeno deset hiljada civila. Od toga su polovina deca.

Izrael je pozvao civile da napuste severni deo Pojasa Gaze, no tamo i dalje ima stotine hiljada stanovnika.

"Vrlo je teško u uličnim borbama razlikovati teroriste Hamasa od onih koji to nisu", kaže Ledvidž.

U vazduhu visi mogućnost regionalnog sukoba. "Hamas nastoji da proizvede užasne slike mrtvih palestinskih civila kako bi tako uvukao Iran i njegove marionete u konflikt", rekao je nedavno za DW Hans-Jakob Šindler iz međunarodne Organizacije Counter Extremism Project.

Doduše, šef Hezbolaha Hasan Nasralah u prvom obraćanju u petak nije pozvao na rat protiv Izraela.

Vojni stručnjak Frenk Ledvidž kaže da je izgleda opasnost od regionalnog rata nešto manja, barem za prvo vreme. Prema njegovim rečima, Hezbolah zna da većina Libanaca ne želi da bude uvučena u rat.

Izraelski ministar odbrane Joav Galant računa da će borbe potrajati mesecima. "Može da traje mesec, ili dva ili tri, ali na kraju neće više biti Hamasa", rekao je pre nekoliko dana.

Poslednja velika kopnena ofanziva 2014. godine trajala je oko dva meseca, ali tada cilj nije bilo kompletno uništenje Hamasa.

Za sada je nejasno kakav plan Izrael ima za Pojas Gaze, kad se ova ofanziva jednom završi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

BORBE ĆE SE VODITI OD KUĆE DO KUĆE! Izraelska ofanziva ulazi u novu fazu: Sahranjene ideje o humanitarnom prekidu vatre?!

Izvor: SrbijaDanas.com, 07.Nov.2023

Okršaji se nastavljaju nesmanjenom brzinom...Mesec dana nakon terorističkih napada Hamasa u kojima je ubijeno 1.400 Izraelaca, vojska je presekla pojas Gaze na dva dela i okružila grad Gazu. Ulične borbe se vode po selima, a uskoro bi mogle da se presele i na gradske ulice...- Nastavićemo dok...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.