Izraelci će pretražiti Dunav u potrazi za žrtvama Holokaust

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 14.Jan.2019, 19:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izraelci će pretražiti Dunav u potrazi za žrtvama Holokaust

Izraelski tim za obnovu ZAKA pretražiće reku Dunav u Mađarskoj u potrazi za žrtvama Holokausta, izjavio je danas izraelski ministar unutrašnjih poslova i ultra ortodoksni rabin Arije Deri u Budimpešti, a prenosi Rojters.

Kako je rekao, to će uraditi uz dozvolu i pomoć Mađarske, tako da bi žrtve mogle da budu sahranjene u skladu sa jevrejskim obredom.

On je dodao da se njegov mađarski kolega Šandor Pinter složio sa zahtevom da obezbedi specijalnu opremu za >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << forenzičare Iiz Zaka tima iz Izraela koji su sa njim doputovali.

"Nadam se da će odmah sutra, pravedni ljudi, Zakovci, dati milost ovim višim mučenicima i obezbediti im jevrejsko sahranjivanje", rekao je Deri u video izjavi objavljenoj na Tviteru.

Prema podacima izraelskog Memorijalnog centra Jad Vašem oko 565.000 Jevreja ubijeno je u Holokaustu, a većina njih je deportovana u Aušvic u periodu od maja do jula 1944. godine.

U oktobru 1944. godine kada je u Mađarskoj pronacistička stranka preuzela vlast, hiljade Jevreja iz Budimpešte je ubijeno na obali Dunava.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Izraelci će pretražiti Dunav u potrazi za žrtvama Holokausta

Izvor: Radio 021, 15.Jan.2019, 09:57

Izraelski tim za obnovu Zaka pretražiće reku Dunav u Mađarskoj u potrazi za žrtvama Holokausta, izjavio je izraelski ministar unutrašnjih poslova i ultraortodoksni rabin Arije Deri u Budimpešti...Kako je rekao, to će uraditi uz dozvolu i pomoć Mađarske, tako da bi žrtve mogle da budu sahranjene...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.