Izraelci besni: Netanjahu, gde je tvoj sin dok mi krvarimo na frontu? FOTO

Izvor: B92, 24.Okt.2023, 23:43

Izraelci besni: "Netanjahu, gde je tvoj sin dok mi krvarimo na frontu?" FOTO

Dok besni rat između Izraela i Hamasa, jevrejski narod je pozvao hiljade rezervista da uzmu oružje i brane svoju domovinu.

Do sada je u zemlju stiglo oko 360.000 rezervista.

Međutim, usred ove masovne mobilizacije, neke trupe su Benjaminu Netanjahu postavile ovo teško pitanje: "Gde je Vaš sin, gospodine premijeru?"

Prema pisanju medija, 32-godišnji Jair Netanjahu je na Floridi od aprila, što je iznerviralo mnoge vojnike.

"Jair uživa u svom >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << životu u Majami Biču dok sam ja na prvoj liniji fronta", citira Tajms jednog vojnika, dobrovoljca koji služi na severnom frontu Izraela.

"Mi smo ti koji napuštamo svoja radna mesta, svoje porodice, svoju decu, da bismo zaštitili svoje porodice u kući i državi, a ne ljudi koji su odgovorni za ovu situaciju", rekao je on.

"Naša braća, naši očevi, sinovi, svi idu na bojišnicu, ali Yair još uvijek nije ovdje. To ne pomaže u izgradnji povjerenja u vodstvo zemlje", nastavio je.

Još jedan rezervist, koji se iz SAD-a vratio u Izrael, ostavivši tamo posao i obitelj, takođe je izrazio istu zabrinutost.

"Nema šanse da ostanem tamo i napustim svoju zemlju, svoj narod, u ovom kritičnom trenutku. Gde je premijerov sin? Zašto nije u Izraelu? To je trenutak koji najviše ujedinjuje nas kao Izraelce u našoj novijoj istoriji i svako od nas treba da bude ovde upravo sada, uključujući premijerovog sina", rekao je.

Jair, koji je završio srednju pozorišnu školu, obaveznu vojnu službu u Izraelu odradio je radeći u portparolskoj jedinici ID, umesto da preuzme borbenu ulogu.

Državljani Izraela moraju da služe vojsku kada napune 18 godina, pri čemu muškarci služe 32 meseca, a žene 24 meseca.

Nakon početne službe, mnogi pojedinci mogu biti pozvani da služe u rezervi do 40 godina ili više, posebno u slučaju nacionalne vanredne situacije, tokom koje mogu biti raspoređeni zajedno sa redovnim trupama u vreme sukoba.

Ovi rezervisti takođe obavljaju neborbene dužnosti, što znači da Jairov nedostatak iskustva na frontu nije automatski oslobodio vojne službe.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.