Izrael pokrenuo veliku ofanzivu protiv Hamasa iz vazduha i sa kopna

Izvor: Blic, 08.Jul.2014, 14:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izrael pokrenuo veliku ofanzivu protiv Hamasa iz vazduha i sa kopna

Izrael je jutros pokrenuo veliku ofanzivu protiv borbenog palestinskog pokreta Hamas koji je na vlasti u Pojasu Gaze.

Vojska je objavila da je iz vazduha i s mora napala 50 mesta u Gazi i da sprema kopnenu invaziju, da bi zauvek sprečila raketne napade Palestinaca na Izrael.

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu odlučio je danas, nakon konsultacija sa bezbednosnim zvaničnicima, da se vojna operacija u pojasu Gaze proširi, uključujući pripreme za kopnenu ofanzivu, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << javljaju izraelski mediji pozivajući se na bezbednosne izvore.

Portparol Hamasa izjavio je nakon toga da Izrael mora da "snosi odgovornost za eskalaciju situacije" i da će "platiti cenu za svoju agresiju".

"Palestinci zadržavaju pravo da se brane," rekao je Sami Abu Zuhri, prenela je televizija u pojasu Gaze.

Najtiražniji izraelski list "Jediot ahronot" u onlajn izdanju navodi da je Netanijahu naredio odbrambenom establišmentu da vodi "dugu nasilnu operaciju u Gazi".

Isti izvori su dodali da je Netanijahu dao instrukcije izraelskoj armiji da "ide do kraja" i da je rekao da je čak i kopnena "operacija trenutno na stolu".

Raketnih napada je bilo više poslednjih nekoliko nedelja zbog napetosti posle ubistva tri mlada Jevrejina, za šta je optužen Hamas, i ubistva iz osvete jednog palestinskog mladića koje su priznali jevrejski ekstremisti. Skoro 300 raketa i minobacačih granata je ispaljeno na Izrael poslednjih nedelja, a samo u ponedeljak baraž od 80 projektila, kaže vojska.

Palestinski predsednik Mahmud Abas zatražio je danas da Izrael hitno zaustavi najnoviju ofanzivu na pojas Gaze, nakon udara iz vazduha i sa mora prošle noći i raketiranja juga Izraela.

"Palestinski predsednik Mahmud Abas zatražio je da Izrael momentalno zaustavi svoju eskalaciju i udare na Gazu", navedeno je u saopštenju iz njegovog kabineta, koje je objavila zvanična palestinska novinska agencija WAFA. Palestinski lider je takođe pozvao na intervenciju međunarodne zajednice kako bi se zaustavila "opasna eskalacija koja će odvesti region u još veće razaranje i nestabilnost".

Izrael je odgovorio desetinama napada iz vazduha, i u ponedeljak ubio, kako tvrdi, osam palestinskih ekstremista. Portparol vojske, potpukovnik Piter Lerner je rekao da su "oni (Hamas) izabrali pravac eskalacije", i da će se "akcija nastaviti sve dok budemo smatrali da je neophodna. Mi ne očekujemo da ta misija

bude kratka".

Među 50 mesta koje je vojska jutros gađala, bile su četiri kuće navodno sa ekstremistima, tri njihova imanja, 18 skrivenih lansera raketa. Vlasti Gaze kažu da je tokom napada samo ranjeno devet palestinskih civila. Lerner, vojni portparol, izjavio je da će vojska postepeno jačati napade na Hamas u Gazi, uz angažovanje rezervista za potencijalnu kopnenu invaziju.

Hamas je nagomilao 10.000 raketa, od kojih neke mogu domašiti Tel Aviv, rekao je Lerner i ukazao da se vojska priprema za mogućnost da Hamas ispali rakete duboko u teritoriju Izraela. Vojska je stotinama hiljada Izraelaca u zoni širine 40 kilometara od Pojasa Gaze, naredila da ne izlaze iz kuća, rekao je Lerner.

Najčitanije SADA:

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.