Izrael plaća Turskoj za ubijene na brodu!

Izvor: Kurir, 06.Maj.2013, 22:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izrael plaća Turskoj za ubijene na brodu!

TEL AVIV - Izrael i Turska postigle su danas nacrt dogovora o kompenzacijama za žrtve upada izraelskih komandosa na turski brod koji je nosio pomoć pojasu Gaze u maju 2010. godine. Izraelski premijer Benjamin Netanijahu nije obelodanio detalje tog dogovora. Rečeno je samo da su potrebna dodatna objašnjenja o nekim pitanjima, preneo je Asošiejted pres.

U upadu na turski brod poginulo je devet Turka propalestinskih aktivista. Od tog krvavog incidenta jako su se pogoršali >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << odnosi Izraela i Turske, nekadasnjih bliskih saveznika. Ponovnom približavanju doprineo je američki predsednik Barak Obama na kraju nedavne posete Izraelu. Netanijahu se na Obamin predlog izvinio Turskoj zbog žrtava i pristao da se plalte kompenzacije njihovim porodicama, što je korak ka obnavljanju veza.

Danas su se predstvnici dve strane sastali u Ministarstvu spoljnih poslova u Jerusalimu i pregovarali čitavih osam sati. U Netanijahuovom kabinetu je rečeno da se konačan dogovor uskoro očekuje. U turskoj delegaciji, najvišoj koja je posetila Izrael u poslednje tri godine, bio je podsekretar turskog Ministarstva spoljnih poslova Feridun Sinirlioglu, bivši turski ambasador u Izraelu. Bila je to druga runda pregovora, nakon sastanka u Ankari u aprilu. Izrael se nada punoj obnovi diplomatskih veza. U svetlu rastućih pretnji od Sirije i Irana, Izrael i Turska traže načina da normalizuju veze, ističu izraelski mediji.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.