Izrael otvara vrata pakla

Izvor: RTS, 14.Nov.2012, 18:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izrael "otvara vrata pakla"

Izrael potvrdio da je u vazdušnom napadu ubijen vojni lider Hamasa Ahmed el Džabari. Vazdušni udar je samo početak kampanje napada na Hamas i borce džihada, rekao portparol izrelske vojske. Izrael tim napadom "otvara vrata pakla", saopštio Hamas.

21.22 - Egipat povukao ambasadora iz Tel Aviva u znak protesta zbog ubistva komandanta Hamasa. 

U vazdušnom napadu na pojas Gaze ubijen je Ahmad el Džabari, vojni lider Hamasa, saopštio je portparol izraelske vojske >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Joav Mordekaj, prenosi Jerusalem post. U napadima ubijeno još devet civila, od toga najmanje dvoje dece, saopštili su palestinski izvori.

Porparol izraelske vojske je rekao da je taj vazdušni udar označio početak vojne kampanje na Hamas i džihadiste, a da je ubijeni Džabari imao "mnogo krvi na svojim rukama".

"Prvi cilj ove operacije je da se vrati mir južnom Izraelu, a drugi cilj je da se udari na terorističke organizacije", rekao je portparol, prenosi list.

Šef štaba izrelske vojske general Beni Ganc odobrio je niz vojnih operacija, nakon četvorednevne raketne paljbe na jug Izreala, u toku koje je ispaljeno oko 100 raketa.

"Ko god misli da rutinski može napasti svakodnevni život stanovnika juga Izraela, bez plaćanje visoke cene, pogrešio je. Ja sam odgovoran da izaberem pravo vreme i pravi način da odgovorimo. I tako će biti", rekao je premijer Izraela Benjamin Netanijahu, javlja Jerusalim post. 

Hamas je saopštio da je Izrael iz vazduha napao jedno vozilo u Gazi i da su dva putnika „u teškom stanju", a vojno krilo Hamasa sopštilo je da tim napadom Izrael "otvara vrata pakla", prenosi Rojters.

Izraelsko ratno vazduhoplovstvo pogodilo je više meta u Gazi, uključujući i Hamasovu policijsku stanicu.

Palestinski ekstremisti su posle izraelskih udara obnovili raketnu vatru na Izrael, a izraelski raketni štit presreo je 13 od 30 ispaljenih raketa. Dejstovala je takođe i izraelska mornarica iz Sredozemnog mora prema pojasu Gaze.

Egipat je reagujući na izraelske udare opozvao svog ambasadora u Tel Avivu. Izraelska vojska saopštila je da je u poslednjih 12 godina Izrael pogodilo 12.000 raketa, a 768 samo ove godine.

Netanijahu: Jasna poruka Hamasu

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu upozorio je da je Izrael poslao jasnu poruku Hamasu, ubivši komandira vojnog krila te islamističke organizacije, i da je spreman da proširi operacije u pojasu Gaze ako to bude neophodno.

U obraćanju preko televizije, nekoliko sati nakon čitavog niza vazdušnih udara, Netanijahu se zarekao da Izrael neće tolerisati dalje raketiranje svoje teritorije.

"Hamas i druge terorističke organizacije izabrale su da eskaliraju svoje napade na građane Izraela u poslednjim danima. Nećemo tolerisati situaciju u kojoj izraelskim građanima preti raketna vatra", kazao je Netanijahu nakon konsultacija sa ministrima koji čine uži sastav vlade zadužen za bezbednost.

"Hamas namerno puca na civile i krije se iza svojih sopstvenih civila. Mi izbegavamo da gađamo civile. Naši neprijatelji traže da nas zbrišu sa lica zemlje", dodao je on.

Izraelski ministar odbrane Ehud Barak poručio je da će izraelska vojska učiniti sve da povrati zatišje na jugu zemlje i da su današnji udari samo početak operacije, čiji su ciljevi da se ojača sposobnost zastrašivanja Izraela i nanese šteta sposobnistima ekstremističkih organizacija da lansiraju rakete.

"Izrael ne želi rat ali provokacije Hamasa u poslednjim nedeljima sa čestim rundama mina i raketa ispaljenih na jug Izraela, eksplozivnim tunelom koji je aktiviran i protivtenkovskom vatrom na džip u Izraelu primirale su nas da delujemo oštro i odlučno", rekao je Barak aludirajaći na seriju napada palestinskih ekstremista.

"Mi smo na početku, ne na kraju te akcije", rekao je Barak istakavši potrebu za visokom pripravnosću u Izraelu i na Zapadnoj obali i najavivši da će se ciljevi operacije postići ali ne brzo, preneo je AFP.

Predsednik Izraela Šimon Peres rekao je u međuvremenu u telefonskom razgovoru s američkim kolegom Barakom Obamom da je ubijeni Džabari bio masovni ubica.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.