Izrael otkrio tunel koji je Hezbolah prokopao iz Libana

Izvor: B92, 08.Dec.2018, 23:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izrael otkrio tunel koji je Hezbolah prokopao iz Libana

Jerusalim -- Izraelska vojska objavila je da je otkrila još jedan tunel ekstremističkog Hezbolaha prokopan iz Libana.

Ta objava je usledila nedugo pošto je vojska Izraela pucala na tri osumnjičena pripadnika Hezbolaha koji su se približili jedinici izraelske vojske koja radi na otkrivanju tunela, prenosi Asošiejted pres.

Izraelska vojska je u utorak počela operaciju "Severni štit" u cilju nalaženja i uništavanja ;tunela ;koje je libanski šiitski Hezbolah prokopao >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ispod granice Libana i Izraela.

Od početka te operacije Izrael je otkrio najmanje dva prekogranična tunela koja je Hezbolah prokopao. Vojska je saopštila da novi tunel ulazi u Izrael, ali da "ne predstavlja neposrednu pretnju izraelskim zajednicama".

Kako bi sprečila ubacivanje ekstremista Hezbolaha u Izrael, vojska te zemlje je postavila eksploziv u tunel. Ranije danas, izraelska vojska je saopštila da su njeni vojnici pucali posle podne na tri osobe za koje su mislili da su borci libanskog Hezbolaha, na granici Izraela i Libana.

Kako je navedeno, te tri osobe su se približile području severno od granične ograde, a vojska veruje da su oni pokušali da iskoriste olujno vreme i približe se izraelskim snagama.

Vojnici su otvorili vatru upozorenja "u skladu sa standardnim operativnim procedurama", a sva tri Libanca su pobegla, prenose izraelski mediji. Liban je posle tog incidenta objavio saopštenje u kojem je naveo da je pucano na libansku vojnu patrolu.

Izrael je u utorak objavio početak pomenute operacije otkrivanja i uništavanja tunela, verujući da je proiranski šiitski Hezbolah planirao da ih koristi kao elemenat iznenađenja u mogućem budućem ratu, uz masovno ubacivanje operativaca i ispaljivanje raketa i minobacačkih projektila na severnu izraelsku teritoriju. Visoki izraelski zvaničnik rekao je u četvrtak da su tuneli dovoljno veliki da mogu da ih koriste "čitavi bataljoni" da uđu na izraelsku teritoriju i da ubijaju i kidnapuju Izraelce, da osvajaju izraelske gradove i sela.

Izraelski ministar Jisrael Kac najavio je mogućnost ulaska vojske u Liban kako bi se tuneli uništili. To bi moglo da izazove veliki sukob s Hezbolahom protiv koga je izraelska vojska ratovala mesec dana u leto 2006. godine. Premijer Izraela Benjamin Netanjahu uporedio je tunele Hezbolaha s tunelima koje je ispod granice s Gazom prokopavao palestinski Hamas.

On je rekao da su tuneli Hezbolaha široki, za razliku od Hamasovih koji su uski i za jednu osobu.

On je izrazio uverenje da kroz tunele Hezbolaha mogu da prolaze motori, pa čak i traktori i apelovao na strane diplomate da osude i pozovu na uvođenje dodatnih sankcija protiv te ekstremističke organizacije.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Izrael otkrio još jedan tunel Hezbolaha, prokopan iz Libana

Izvor: Radio 021, 09.Dec.2018, 12:59

Izraelska vojska objavila je da je otkrila još jedan tunel ekstremističkog Hezbolaha prokopan iz Libana...Ta objava je usledila nedugo pošto je vojska Izraela pucala na tri osumnjičena pripadnika Hezbolaha koji su se približili jedinici izraelske vojske koja radi na otkrivanju tunela, prenosi Asošiejted...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.