Izrael oslobađa devojku koja neće da služi vojsku jer se protivi okupaciji palestinske zemlje

Izvor: Blic, 15.Jul.2016, 01:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izrael oslobađa devojku koja neće da služi vojsku "jer se protivi okupaciji palestinske zemlje"

Izraelska armija danas je najavila da će pustiti na slobodu devojku čije pristalice kažu da je najduže služila zatvorsku kaznu od svih žena koje su odbile da idu u vojsku zbog prigovora savesti.

U vojnom saopštenju je navedeno da Tair Kaminer "nije podobna za službu", prenose izraelski mediji.

Devetnaestogodišnja Kaminer odbila je da se regrutuje jer se protivi skoro pet decenija dugoj okupaciji palestinske zemlje.

Ona je umesto vojske zatražila civilnu >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << službu, a bila je osuđena na čitavu seriju zatvorskih kazni, pa je provela više od 150 dana iza rešetaka.

Nakon najave o oslobađanju rekla je da oseća olakšanje što ide kući, ali je obećala da će nastaviti svoju borbu protiv "opresije palestinskog naroda".

Izrael je jedna od retkih zemlja u kojoj devojke služe vojsku i to dve godine, osim ako nemaju specijalnu ulogu pa vojni rok traje 36 meseci. One mogu biti oslobođene službe ako su religiozne, udate, trudne ili ako imaju decu.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.