Izrael odustao od velikog kažnjavanja Palestinaca zbog UN

Izvor: Blic, 28.Nov.2012, 22:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izrael odustao od velikog kažnjavanja Palestinaca zbog UN

Uoči sutrašnjeg glasanja u Generalnoj skupštini UN o unapređenju statusa Palestine, Izrael je nagovestio da neće odmah kazniti Palestince zbog takvog poteza, iako je ranije pretio da će poništiti mirovni sporazum iz Osla od 1993. godine.

Izraelski zvanicnici pretili su čak i zbacivanjem palestinskog rukovdstva, uz najavljeno ubrzano širenje jevrejskih naselja.

Međutim, danas je postalo jasnije da će palestinski zahtev za statusom države nečlanice UN, naići >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << na značajnu podršku. Švajcarska, Danska, Austrija i Španija najavile su da će glasati za unapređenje nakon što se Francuska još juče izjasnila za.

One su to učinile delom zbog namere da ne oslabe palestinskog predsednika Mahmuda Abasa. On će sutra zatražiti od GS UN da prizna Palestinu na Zapadnoj obali, pojasu Gaze i istočnom Jerusalimu, teritorijama koje je Izrael osvojio u šestodnevnom ratu 1967.

Abas, vođa Fataha, posebno se zalagao za podršku evropskih vlada nakon nedavnih osmodnevnih sukoba izraelske vojske i hamasovaca u pojasu Gaze i neke su reagovale pozitivno da rivalski Hamas ne bi stekao prednost.

Izraelski ministar spoljnih poslova Avigdor Liberman najavljivao je ranije visoku cenu koju će Izrael naplatiti Abasu "uključujući mogućnost rušenja njegovog režima i rasturanje Palestinske uprave".

Najavljavano je takođe i obustavljanje transfera novca od carina i poreza koje Izrael ubira u ime Palstinske uprave.

Iako se palestinska strana brinula da će biti kažnjena, nije odustala od svog plana da od etniteta posmtrača postane država posmatrač.

Na to su je nagovarale i SAD, koje, kao i Izrael, smatraju da će priznanje državnosti naneti štetu nastojanjima da se obnove mirovni pregovori.

Zvaničnici u Jerusalimu sada pokušavaju da predstave da glasanje samo po sebi nema velikog značaja.

"Nećemo poništiti ni jedan naš sporazum. Kada odlučimo da odgovorimo, mi ćemo brižljivo izmeriti naše opcije, učinićemo sve što možemo u skladu s izraelskim zakonom i sa okvirom sporazuma koje smo potpisali sa Palestincima", rekao je jedan izraelski diplomatski zvaničnik.

Američki zvaničnici, uključujući i državnu sekretarku Hilari Klinton, upozorili su izraelske lidere da ne destabilišu Palestinsku upravu.

Izrael će, kako je nagovešteno, sada sačekati da vidi kako će Palestinci iskoristiti svoj novi status u UN, a pre svega da li će tužiti tu zemlju Međunarodnim krivičnom sudu u Hagu za ratne zločine, u koji će moći da uđu nakon unapređenja statusa.

Abas se zato našao pod jakim pritiskom ne samo Izraela, već i SAD i Velike Britanije, da odbaci ideju stupanja u MKS.

Ta zemlje je svoj glas za Palestince uslovila uveravanjima da oni neće tužiti Izrael tom sudu i da se obavežu na momentalan povratak pregovoračkom stolu.

Palestinci, s druge strane, tvrde da je priznaanje palestinske državnosti poslednji pokušaj spašavanja mirovnog procesa, kako je danas izjavila Anan Ašravi, palestinski portparol. Sudeći, međutim, po nacrtu rezolucuje koju su Palestinci objavili danas, nema takvih koncesija.

Izrael se nadao da će evropske države postići konsenzus o rezoluciji i da će se uzdržati.

Izraelski zvaničnici se trude da umanje značaj čitavog događaja sada kada je savim sigurno da će većina zemalja glasati za unapređenje palestinskog statusa.

Ašravi je čak upozorila da je pritisak da se odustane od glasanja UN patetičan i da naruševa poziciju Vašingtona u arapskom svetu.

SAD ponovile da neće podržati Palestince

SAD su danas ponovile da će sutra u Generalnoj skupštini UN glasati protiv razolucije kojim se traži da Palestina dobuje status države nečlanice UN.

"Imamo nameru da glasamo protiv. Mislimo da je to (da Palestina dobije status zemlje nečlanice u UN) greška", rekla je porptparolka Stejt departmenta Viktorija Nuland i dodala da su SAD u "potpunosti protiv te inicijative".

Od drugih članica Saveta bezbednosti, Velika Britanija je saopštila da će se uzdražati od glasanja, a Francuska da će podržati zahtev Palestinaca, ocenjujući da je to najadekvatnije rešenje kako bi se bio učinjen korak više ka uspostavljanju mira.

Rusija će glasati za, a Nemačka je dala do znanja da neće dati svoje "odobrenje", ali nije precizirala da li će glasati protiv ili će biti suzdržana.

Očekuje se da će na sutrašnjem glasanju većina zemalja članica UN podržati Rezoluciju.

Povezane vesti: Hamas: Više od 100 žrtava u pojasu Gase Ban Ki-mun pozvao na prekid raketiranja, uzdržanost Izraela Četvoro mrtvih, 25 ranjenih Palestinaca u izraelskom napadu Liberman na kriznom sastanku u Beču Palestinci traže status posmatračke države u UN

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Palestincima podrška većine u UN?

Izvor: RTS, 28.Nov.2012

Očekuje se da većina zemalja podrži palestinski zahtev za unapređenjem statusa u Ujedinjenim nacijama. Nakon najave Rusije i, posebno, Francuske da će glasati "za", niz evropskih zemalja takođe se odlučio da podrži Palestince. Izrael pokušava da umanji značaj unapređenja palestinskog statusa...

Nastavak na RTS...

Izrael ublažio poziciju za status Palestine u UN

Izvor: Vostok.rs, 29.Nov.2012, 17:10

29.11.2012. -..U poslednjem momentu pred glasanje, na zasedanju Generalne skupštine UN, o projektu rezolucije o unapređenju statusa Palestine, Izrael se predomislio po povodu kaznenih sankcija...Ranije su izraelski zvaničnici upozoravali da će, u slučaju da Palestina preda zahtev za unapređenje...

Nastavak na Vostok.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.