Izrael odbacuje saslušanje u Hagu: Deo palestinskog pokušaja nametanja rešenja

Izvor: B92, 19.Feb.2024, 18:15

Izrael odbacuje saslušanje u Hagu: Deo palestinskog pokušaja nametanja rešenja

Kabinet premijera Netanjahua je izdao saopštenje u vezi nastavka saslušanja pred Međunarodnim sudu pravde (MSP) u Hagu o izraelskoj kontroli Zapadne obale.

U njemu se navodi da Izrael ne priznaje legitimitet tog postupka koji je u toku.

On je, navodi se u saopštenju, ocenio da je taj postupak "osmišljen da naškodi pravu Izraela da se brani od egzistencijalnih pretnji", navodi "Tajms of Izrael".

"Saslušanje u Hagu deo je palestinskog pokušaja da se nametne >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << diplomatsko rešenje bez ikakvih pregovora. Nastavićemo da se borimo protiv ovog pokušaja, a vlada i Kneset su ujedinjeni u odbacivanju nevažećeg postupanja MSP", navodi se u saopštenju Netanjahuovog kabineta.

Saslušanje je zakazano pošto je Generalna skupština Ujedinjenih nacija 2022. godine od MSP zatražila savetodavno mišljenje o legalnom statusu okupiranih palestinskih teritorija.

Očekuje se da će na saslušanju, koje će trajati do 26. februara, argumente izneti predstavnici više od 50 država. U međuvremenu, ministarstvo spoljnih poslova Izraela izdalo je saopštenje u kojem kritikuje tvrdnje Palestinske uprave iznete tokom postupka u Hagu u kojima se ocenjuje da je prisustvo izraelske vojske na Zapadnoj obali "stvorilo fundamentalno iskrivljenu stvarnost".

Izraelsko ministarstvo spoljnih poslova odbacuje saslušanje pred MSP i ocenjuje da je to "bezvredan medijski cirkus".

"Palestinska uprava pokušava da predstavi da bi sukob trebalo rešavati direktnim pregovorima i bez spoljnih nametanja. To bi se pretvorilo u jednostran i neprikladan pravni proces koji je osmišljen da usvoji ekstremistički i iskrivljeni narativ", ocenjuje izraelsko MSP i ukazuje da je "šokantno" to što masakr od 7. oktobra prošle godine uopšte nije pomenut na saslušanju.

Dodaje se i da oni koji pozivaju IDF da se potpuno povuče sa svih područja Zapadne obale bez uslova i bez pregovora "zapravo pozivaju na još jedan masakr izraelskih građana".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.