Izrael negira tvrdnje o špijunaži

Izvor: B92, 24.Mar.2015, 14:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izrael negira tvrdnje o špijunaži

Izrael je danas oštro porekao medijske navode da je špijunirao Sjedinjene Američke Države tokom pregovora s Iranom, kako je objavio " Vol strit džornal".

Neimenovani zvaničnik u kabinetu izraelskog premijera Benjamina Netanijahua je te optužbe označio " krajnje pogrešnim", prenose izraelski mediji.

"Država Izrael ne špijunra Sjedinjenje Američke Države, niti druge saveznike Izraela. Jasna namera tih pogrešnih optužbi je da podriju jake veze izmedju SAD >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i Izraela i bezbednosne i obaveštajne odnose koje delimo", rekao je on.

Ministar odbrane Izraela Moše Jaalon je rekao je da Izrael nije dobio nikakvu zvaničnu žalbu od administracije SAD zbog takvih tvrdnji i da "nema šanse i nije bilo šanse da je Izrael špijunrao Amerikance, to je ozbiljno zabranjeno na svakom nivou izraelskih političkih lidera."

"Izraelski bezbednosno-obaveštajni odnosi sa SAD nisu pretrpeli štetu, samo neko pokušava da podstakne konflikt", rekao je Jaalon, dodavši: " Sramota je da takvi vetrovi duvaju u tajne kanale kroz koje održavamo naše odnose".

Američki list je objavio da je Izrael špijunirao pregovore iza zatvorenih vrata izmedju svetskih sila i Irana prošle godine da bi imao argumente protiv mogućeg sporazuma.

Vlada izraelskog premijera Benjamina Netanijahua je navodno težila informacijama o pregovorima kako bi ih iskoristila da lobira u Kongresu SAD protiv sporazuma. Uz špijuniranje pregovora, navodi se u izveštaju američkog lista, Izrael je " došao do informacija s poverljivih brifinga SAD, od doušnika i diplomatskih kontakata u Evropi".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.