Izrael ne menja status Brda hrama

Izvor: B92, 07.Nov.2014, 00:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izrael ne menja status Brda hrama

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu rekao je kralju Jordana Abdulahu II da Izrael nema nameru da menja status kvo mesta na kome se nalazi džamija Al Aksa .

Netanijahu je ponovio posvećenost Izraela očuvanju statusa kvo na Brdu hrama, kao i jordanski specijalni status na tom mestu, navedeno je u saopštenju premijerovog kabineta, u kome se koristi izraelski naziv svetilišta.

Muslimani to brdo, na kome su nekada bili drevni jevrejski hramovi, a sada se na njemu nalaze >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << džamije Al Aksa i Kupola na steni, zovu Haram al Šarif (Uzvišeno utočište).

Na osnovu trenutnog statusa, na mestu svetom i u islamu i u judaizmu, jednom od najosetljivijih na Bliskom istoku, Jevrejima je dozvoljeno da ga posete ali ne i da se mole zbog bojazni da bi moglo doći do sukoba, podseća AFP.

Jordan je u sredu opozvao svog ambasadora iz Izraela nakon što se policija sukobila sa Palestincima koji su bacali kamenice na Uzvišenom utočištu.

Premijer Abdulah Nur je pozvao šefa diplomatije da “opozove jordanskog ambasadora iz Tel Aviva u znak protesta zboh izraelske eskalacije na kompleksu Al Akse ,” javila je zvanična novinska agencija Petra.

Na Brdu hrama, Uzvišenom utočištu često je dolazilo do sukoba u poslednjim mesecima uglavnom zbog straha Palestinaca da će Izrael dozvoliti Jevrejima da se tamo mole.

Jordan, koji je upravljao Zapadnom obalom i istočnim Jerusalimom pre nego što je Izrael 1967. godine okupirao te teritorije, odgovoran je za upravljanje svetilištem na kome se nalaze pomenute džamije i druga sveta mesta u istočnom Jerusalimu, koji je Izrael anketirao.

Jordanski status zaštitnika svetih mesta utvrđen je mirovnom sporazumom s Izraelom iz 1994. godine. Jordanski kralj je u nedelju najavio da će se protiviti svakom pokušaju Izraela da izmeni status muslimanskih i hrišćanskih svetih mesta u Jerusalimu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.