Izrael i Ujedinjeni Arapski Emirati postigli istorijski dogovor o normalizaciji odnosa

Izvor: B92, 13.Avg.2020, 18:34

Izrael i Ujedinjeni Arapski Emirati postigli istorijski dogovor o normalizaciji odnosa

Izrael i arapske zemlje Persijskog zaliva do sada nisu imale diplomatske odnose, ali jačanje uticaja Irana dovelo je do nezvaničnih kontakata.

Izrael i Ujedinjeni Arapski Emirati postigli su dogovor o normalizaciji odnosa, izjavio je predsednik Amerike Donald Tramp.

U zajedničkom saopštenju Trampa, premijera Izraela Benjamina Netanjahua i princa Muhameda bin Zajeda navodi se da će ovaj "istorijski korak osnažiti mir na Bliskom Istoku".

Kao rezultat sporazuma, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << dodali su, Izrael će suspendovati planove za aneksiju velikih delova Zapadne obale.

Ambasador UAE u Sjedinjenim Državama, Jusef Al Otaiba, naveo je u saopštenju da je ovo "pobeda za diplomatiju i za region".

"Ovo je značajan napredak u arapsko-izraelskim odnosima, koji smanjuje tenzije i stvara novu energiju za pozitivne promene", dodao je.

Sporazum označava tek treći izraelsko-arapski mirovni sporazum od proglašenja nezavisnosti Izraela 1948. godine. Egipat je takav sporazum potpisao 1979. godine, a Jordan 1994. godine.

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Izvor: BBC News na srpskom

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Izrael i Ujedinjeni Arapski Emirati postigli istorijski dogovor o normalizaciji odnosa

Izvor: Radio 021, 13.Avg.2020

Izrael i arapske zemlje Persijskog zaliva do sada nisu imale diplomatske odnose, ali jačanje uticaja Irana dovelo je do nezvaničnih kontakata...Izrael i Ujedinjeni Arapski Emirati postigli su dogovor o normalizaciji odnosa, izjavio je predsednik Amerike Donald Tramp...U zajedničkom saopštenju Trampa,...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.