Izrael i Palestinci: Izraelski plan za Gazu za posle rata - ograničena palestinska uprava, izraelska bezbednosna kontrola

Izvor: B92, 05.Jan.2024, 09:31

Izrael i Palestinci: Izraelski plan za Gazu za posle rata - "ograničena palestinska uprava, izraelska bezbednosna kontrola"

Dok sukobi besne u Pojasu Gaze, izraelski ministar odbrane predstavio plan za vreme posle rata.

Izraelski ministar odbrane Joav Galan izneo je plan za buduću upravu Pojasom Gazom kada rat sa palestinskom ekstremističkom organizacijom Hamas bude završen.

Postojaće, rekao je, ograničena palestinska vlast na toj teritoriji.

Hamas više neće kontrolisati Gazu, a Izrael bi zadržao ukupnu bezbednosnu kontrolu, dodao je on.

Dok Izrael pravi planove >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << za Gazu posle rata, neprijateljstva su nastavljena, a prema Ministarstvu zdravlja pod upravom Hamasa, u prethodna 24 sata ubijeno je desetine ljudi.

Prema iznetom planu, Izrael bi zadržao ukupnu bezbednosnu kontrolu nad Gazom.

Multinacionalne snage bi preuzele odgovornost za obnovu teritorije nakon širokog razaranja izazvanog izraelskim bombardovanjem.

Susedni Egipat bi takođe imao neodređenu ulogu u okviru plana.

Ali u dokumentu se dodaje da bi Palestinci bili odgovorni za upravljanje teritorijom.

"Stanovnici Gaze su Palestinci, stoga će palestinska tela biti nadležna, pod uslovom da neće biti neprijateljskih akcija ili pretnji protiv Države Izrael", rekao je Galant.

Razgovor o "danu posle" u Gazi doveo je do dubokog neslaganja u Izraelu.

Pojedini krajnje desničarski članovi vlade izraelskog premijera Benjamina Netanjahua rekli su da palestinske građane treba ohrabriti da napuste Gazu, uz ponovno uspostavljanje jevrejskih naselja na toj teritoriji.

Druge zemlje u regionu i pojedini saveznici Izraela odbacili su ove kontroverzne predloge, nazivajući ih "ekstremističkim" i "neizvodljivim".

Netanjahu se nije javno izjasnio o tome kako misli da treba upravljati Gazom, mada je ranije iznosio upravo slične predloge i zarekao se da će "promeniti Bliski istok".

Rekao je da bi rat u Gazi mogao da potraje još nekoliko meseci, sa glavnim ciljem - potpuno uništenje Hamasa i svake buduće pretnje po Izrael.

Izrael tvrdi da je gađao "terorističku infrastrukturu" i da je ubio ljude koje je označio kao ektremiste, za koje se navodi da su pokušali da aktiviraju eksploziv pored vojnika.

Saopšteno je da je u napadima ubijen i istaknuti operativac palestinskog Islamskog džihada Mamduh Lolo.

Ministarstvo zdravlja u Gazi kojim upravlja Hamas saopštilo je da je 125 ljudi ubijeno u poslednja 24 sata širom Pojasa.

Zvaničnik ministarstva zdravlja rekao je da je 14 ljudi, među kojima i devetoro dece, ubijeno u izraelskim vazdušnim napadima u Al-Mavasiju, zapadno od južnog grada Kan Junisa.

Taj mali grad su izraelske snage proglasile "bezbednim prostorom" za raseljene Palestince.

Izraelska vojska nije komentarisala tvrdnje Hamasa.

"Bila je ponoć, spavali smo kada je raketa pogodila kamp sa šatorima", rekao je očevidac Džamal ​​Hamad Salah agenciji Rojters.

"Pronašli smo jedno telo koje je odletelo 40 metara dalje".

Ujedinjene nacije i međunarodne humanitarne organizacije kažu da u Gazi nigde nije bezbedno.

Pogledajte video: BBC u jednom od najvećih Hamasovih tunela

Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Izvor: BBC News na srpskom

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Izrael i Palestinci: Izraelski plan za Gazu za posle rata - „ograničena palestinska uprava, izraelska bezbednosna kontrola"

Izvor: Radio 021, 05.Jan.2024

Dok sukobi besne u Pojasu Gaze, izraelski ministar odbrane predstavio plan za vreme posle rata.

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.