Izrael će se braniti od optužbi za genocid pred sudom u Hagu

Izvor: B92, 02.Jan.2024, 15:07

Izrael će se braniti od optužbi za genocid pred sudom u Hagu

Izrael će braniti svoje postupke u Gazi pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu.

Izrael će to učiniti nakon što je Južnoafrička Republika prošle sedmice pokrenula postupak protiv te države optužujući je za genocid, javili su danas izraelski mediji.

"Izrael, koji je dugogodišnji potpisnik Konvencije o genocidu, neće bojkotovati postupak. Mi ćemo učestvovati i odbaciti apsurdnu optužbu koja predstavlja klevetu", rekao je savetnik za nacionalnu bezbednost >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Cači Hanegbi za sajt Ynet.

Izraelski list "Haarec" je objavio da je ta odluka doneta tokom sastanka kojem je predsedavao izraelski premijer Benjamin Netanjahu i nakon konsultacija sa Ministarstvom pravde, vojskom i nacionalnim savetom bezbednosti.

Postupci na sudu mogu da potraju godinama, ali neposredni cilj Izraela bi bio da spreči sud da izda privremenu naredbu za zaustavljanje vojne operacije u Gazi.

U podnesku za pokretanje postupka protiv Izraela prošle nedelje, JAR je navela da su akcije Izraela u Gazi "genocidnog karaktera jer imaju cilj da dovedu do uništenja značajnog dela palestinske nacionalne, rasne i etničke grupe".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Izrael će se braniti od optužbi za genocid pred sudom pravde u Hagu

Izvor: 24sedam.rs, 02.Jan.2024

Postupci na sudu mogu da potraju godinama, ali neposredni cilj Izraela bi bio da spreči sud da izda privremenu naredbu za zaustavljanje vojne operacije u Gazi

Nastavak na 24sedam.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.