Izrael će morati pred sud u Hagu: Ovo je obična kleveta

Izvor: B92, 02.Jan.2024, 17:29

Izrael će morati pred sud u Hagu: "Ovo je obična kleveta"

Izrael će se pojaviti pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu zbog optužbi za genocid u ratu u Gazi, rekao je portparol izraelske vlade Ejlon Levi.

"Država Izrael će se pojaviti pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu da odbaci apsurdnu klevetu Južnoafričke Republike. Uveravamo lidere Južnoafričke Republike, istorija će vam suditi i bez milosti", rekao je on.

Levi je izneo niz mera koje je izraelska vojska preduzela da bi minimizirala civilne žrtve.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<
Prema njegovim rečima, Hamas snosi punu moralnu odgovornost za rat koji je započeo. "Oni vode rat ispod bolnica, škola, džamija, domova i objekata UN", naglasio je.

Hamas poriče da koristi stanovništvo Gaze kao živi štit. Izraelski portparol je dodao, bez daljeg objašnjenja, da je Južnoafrička Republika saučesnik u Hamasovim zločinima nad Izraelcima.

Južna Afrika je u petak 29. decembra zatražila od Međunarodnog suda pravde hitnu naredbu kojom bi se proglasilo da je Izrael prekršio svoje obaveze prema Konvenciji o genocidu iz 1948. tokom svojih akcija protiv Hamasa.

Međunarodni sud pravde, ponekad poznat i kao Svetski sud, jeste forum Ujedinjenih nacija za rešavanje sporova između država.

Ministarstvo spoljnih poslova Izraela saopštilo je da je tužba "neosnovana".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.