Izrael: Žena mora da plaća 140 dolara dnevno dok ne podvrgne sina obrezivanju

Izvor: Blic, 27.Nov.2013, 00:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izrael: Žena mora da plaća 140 dolara dnevno dok ne podvrgne sina obrezivanju

Jedna žena iz Izraela moraće da plaća 140 dolara dnevno sve dok ne pristane da svog jednogodišnjeg sina podvrgne tradicionalnom obredu obrezivanja, odlučio je rabinski sud.

Dete je po rođenju imalo medicinski problem, pa nismo mogli da ga obrežemo osmog dana, kako nalaže tradicija, rekla je za list Harec dečakova majka Elinor.

Kako je vreme prolazilo, dodala je, dosta sam čitala šta sve može da prouzrokuje obrezivanje i shvatila sam da ne želim to da priredim >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << svom sinu, koji sada ima godinu dana.

Krajem oktobra rabinski sud, koji je deo izraelskog pravosudnog sistema u slučajevima koji se odnose na religiju i sklapanje i razvod brakova, presudio je da

majka, koja se razvodi, mora podvrgnuti sina obredu obrezivanja najkasnije sedam dana nakon što to zatraži dečakov otac.

Prema rečima Elinor, njen suprug je takođe bio protiv obrezivanja, ali je promenio mišljenje kada su poveli brakorazvodnu parnicu.

Obrezivanje je standardna procedura kojoj mora da se podvrgne svaka muška beba i kada to zatraži jedan od roditelja, drugi to ne može osporavati, osim ukoliko se radi o medicinskim razlozima, zaključio je rabinski sud.

Ja nemam pravo da sakatim svog sina, a sud nema pravo da me na to primorava, rekla je majka, koja se žalila višem rabinskom sudu, ali joj žalba nije usvojena.

Žena je na ime kazne sada dužna više od 700 dolara, koje ne može da plati, jer je nezaposlena, a najavila je žalbu Visokom sudu pravde.

Najčitanije SADA:

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.