Izrael: Ubijen ozloglašeni robijaš

Izvor: B92, 23.Feb.2014, 21:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izrael: Ubijen ozloglašeni robijaš

Tel Aviv -- Specijalne snage Izraela ubile su u zatvoru u centralnom delu zemlje jednog od najozloglašenijih zatvorenika, pošto je on prethodno oteo oružje čuvaru i pucao.

On je, naime, ranio trojicu i zabarikadirao se unutar zatvorske jedinice.

Policija je zatvorenika identifikovala kao Samuela Šajnbajna, Amerikanca jevrejskog porekla, koji je pobegao u Izrael pošto je počinio surovo ubistvo 1997. u Merilendu u SAD, i čiji slučaj je izazvao spor na visokom nivou između >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << dva saveznika.

Šajnbajnu (34), u Izraelu je suđeno 1999, dve godine pošto je prebegao u tu zemlju i uspeo da se spasi od izručenja, što je razgnevilo vlasti Merilenda i ugrozilo američku pomoć jevrejskoj državi.

Izraelski sud je Šajnbajna osudio na 24 godine za ubistvo 19-godišnjeg Alfreda Enrika Tela. Šajnbajn je imao 17 godina u trenutku ubistva i da mu se sudilo u Merilendu, mogao je da bude osuđen na doživotni zatvor.

Njegovo izručenje u tu američku saveznu državu blokirano je posle jednogodišnje borbe između Izraela i SAD zbog izraelskog zakona koji je onemogućavao ekstradiciju izraelskih građana drugim zemljama.

Nedugo posle toga, Izrael je promenio zakon i dozvolio izručenje izraelskih građana pod uslovom da se vrate u Izrael da služe kaznu na koju su osuđeni.

Sam Šajnbajn nije rođen u Izraelu, ali pošto njegov otac jeste, time je stekao pravo na državljanstvo prema izraelskom "Zakonu o povratku".

Izrael je odbio da izruči Šajnbajna, što je izazvalo proteste najviših američkih zvaničnika, uključujući i tadašnju sekretarku za pravosuđe, DDzenet Reno. Neki kongresmeni, koji su do tada prijateljski bili nastrojeni prema Izraelu, zapretili su da će obustaviti pomoć jevrejskoj državi.

Šajnbajn je priznao na suđenju da je zadavio Tela konopcem, i udario ga nekoliko puta oštrim predmetom. On je nakon toga Telovo telo isekao električnom testerom i spalio. Aron Nidl, drugi tinejdžer osuđen za ubistvo, izvršio je samoubistvo dok je bio u zatvoru u Merilendu.

Šajnbajn je pobegao u Izrael nekoliko dana pošto su pronađeni Telovi ostaci u jednoj garaži.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Izrael: Ubijen ozloglašeni robijaš

Izvor: Akter, 23.Feb.2014

Specijalne snage Izraela ubile su u zatvoru u centralnom delu zemlje jednog od najozloglašenijih zatvorenika, pošto je on prethodno oteo oružje čuvaru i pucao

Nastavak na Akter...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.