Izrael: Tilerson greši, Palestina plaća teroriste

Izvor: B92, 14.Jun.2017, 10:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izrael: Tilerson greši, Palestina plaća teroriste

Jerusalim -- Izrael je odbacio tvrdnje državnog sekretara SAD Reksa Tilersona da će Palestinska uprava zamrznuti isplate porodicama palestinskih terorista.

"Nije nam poznata nikakva promena u politici Palestinske uprave (PU) i koliko mi znamo oni i dalje isplaćuju novac porodicama terorista", izjavio je jedan neimenovani visoki izraelski diplomatski zvaničnik, dodavši da "PU nastavja da hvali, huška i podstiče terorizam finansijskom podrškom".

Tilerson je u utorak >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << izjavio da je PU promenila svoju politiku isplata osuđenih terorista i namerava da prestane da ih podržava kao rezultat pritiska administracije predsednika SAD Donalda Trampa.

Tramp je postavio to pitanje kada se u maju u Beloj kući sastao sa palestinskim predsednikom Mahmudom Abasom.

Tilerson je rekao da je on sam izvršio još veći pritisak kada se sastao s Abasom istog dana.

"Rekao sam mu, vi apsolutno morate prestati da isplaćujete članove porodica mučenika. Rekao sam, jedna je stvar pomagati siročićima i deci, ali kada namenite isplatu za akt to mora da prestane", rekao je Tilerson na javnom saslušanju o budžetu Stejt departmenta pred Senatom.

Po tvrdnji Tilersona, te isplate nisu prihvatljive za administraciju i "sigurno nisu prihvatljive za američki narod".

On je dodao da su Palestinci zapravo izmenili svoju politiku.

"Oni su izmenili tu politiku i namera im je da prestanu isplate porodicama onih koji su počinili ubistvo i nasilje protiv drugih. Bilo smo vrlo jasni s njima da to jednostavno nije prihvatljivo za nas", rekao je Tilerson, odgovorajući na pitanje senatora Džima Riša.

Na isplate porodicama napadača na Izraelce izraelski premijer Benjamin Netanjahu žalio se Trampu kada se s njim sastao u Beloj kući u februaru i nedavno prilikom Trampove posete Izraelu u okviru prve turneje po inostranstvu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Palestinci nisu prestali da plaćaju porodice terorista

Izvor: NoviMagazin.rs, 14.Jun.2017

Palestinski zvaničnici porekli su danas tvrdnju državnog sekretara SAD Reksa Tilersona da će prestati finansijski da podržavaju porodice osuđenih palestinskih napadača...Isa Karaka, zadužen za zatvorenike u Palestinskoj upravi, izjavio je za izraelski list Harec da takvu odluku nije moguće doneti,...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.