Izrael: Policija više ne puca samo u samoodbrani

Izvor: B92, 25.Sep.2015, 11:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izrael: Policija više ne puca samo u samoodbrani

Izrael je odlučio da svojoj policiji dozvoli da pucaju na demonstrante kada su ugroženi drugi životi civila, a ne samo u samoodbrani, piše „Raša tudej“.

Osim toga, određena i minimalna kazna zatvora od četiri godine za bacanje kamenja na policiju.

„Izraelski Kabinet za bezbednost odlučio je da dozvoli policiji korišćenje žive municije na ljude koji bacaju kamenje i molotovljeve koktele, u trenutnku kada je treća osoba ugožena, a ne samo kada situacija >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << predstavlja opasnost po policjaca“, navodi se u saopštenju kancelarije premijera Benjamina Netanijahua.

Do nedavno, policajci su imali dozvolu da pucaju samo kada su im ugroženi životi.

Pored kazne zatvora od minimum četiri godine za bacanje kamenja, uvedeno je i pritvaranje i kažnjavanje maloletnika starih od 14 do 18 godina, ukidanje pogodnosti za maloletnike u zatvoru i reevaluacija finansijske nadoknade roditeljima ukoliko je njihovo dete staro od 12 do 14 godina osuđeno.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.