Izrael: Nije nam oboren dron

Izvor: B92, 04.Nov.2013, 09:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izrael: Nije nam oboren dron

Jerusalim -- Jedna izraelska bespilotna letilica (dron), pala je u nedelju u pojas Gaze, ali je Izrael demantovao palestinske izveštaje da je taj dron oboren.

Oružano krilo Hamasa, koje kontroliše Pojas Gaze, saopštilo je da je oborilo i zaplenilo tu mini bespilotnu letilicu, ali je izraelsko ministarstvo odbrane demantovalo te tvrdnje i predočilo da je do rušenja taktičkog mini drona "Skajlark" došlo zbog tehničke neispravnosti i da je u toku istraga.

Izraelska vojska >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << nije saopštila da li su kakvi poverljivi podaci ili tehnologija pali u ruke Hamasa. Izraelski vojni zvaničnici su izjavili da "Skajlark" poseduje zaštitni sistem koji sprečava da neovlašćena lica dodju u posed poverljivih informacija.

Izrael je jedan od najvećih svertskih proizvodjača dronova koje koristi za nadgledanje vojnih aktivnosti u Gazi i ponekad za izvršenje napada, preneo je britanski Bi-Bi-Si(BBC).

U maju se izraelska bespilotna letilica iste marke srušila u blizini Gaze, takodje zbog tehničke neispravnosti, ali su izraelske trupe posle 12-očasovne potrage pronašle njene ostatke.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.