Izrael: Moramo sprečiti širenje bolesti, to bi zaustavilo rat

Izvor: B92, 17.Nov.2023, 17:18

Izrael: Moramo sprečiti širenje bolesti, to bi zaustavilo rat

Predsedavajući Saveta za nacionalnu bezbednost Cači Hanegbi rekao je da je ratni kabinet pristao na zahtev da se dopuštaju dva kamiona goriva u Gazu.

Ova odluka je doneta kako bi Izrael mogao da upravlja sistemom za prečišćavanje otpadnih voda u Pojasu Gaze, koji je na ivici kolapsa.

Hanegbi kaže da bi to rizikovalo masovno širenje bolesti u Gazi, što bi uticalo i na palestinske civile u enklavi, ali i na hiljade izraelskih vojnika koji tamo deluju.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<
"Ako bi izbila kuga, morali bismo da zaustavimo rat", kaže Hanegbi, objašnjavajući da IDF neće moći da nastavi sa radom usred tako strašne humanitarne krize i da će međunarodni protest dostići nove visine.

U očiglednom nastojanju da podeli odgovornost za tu odluku, Hanegbi kaže da je ratni kabinet pitao šefove bezbednosti tokom sinoćnjeg sastanka da li bi odgovor na zahtev Bajdenove administracije štetio vojnim ciljevima IDF-a u Gazi. Predsedavajući Saveta za nacionalnu bezbednost kaže da su ministrima šefovi bezbednosti rekli da je u redu da se dozvoli gorivo, koje iznosi samo 2-4% od onoga što bi inače ulazilo dnevno pre rata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.