Izrael: Ministri traže pomilovanje za osuđenog vojnika

Izvor: B92, 04.Jan.2017, 16:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izrael: Ministri traže pomilovanje za osuđenog vojnika

Jerusalim -- Izraelski poslanici pozvali su na pomilovanje poručnika Elora Azarije koji je proglašen krivim za ubistvo ranjenog palestinskog napadača.

Ministar obrazovanja Naftali Benet, koji je i lider desničarske partije Jevrejski dom, izjavio je da bi pomilovanje moralo biti momentalno, ocenivši da je "danas vojnik proglašen krivim kao zločinac za ubistvo teroriste koji je pokušao da zakolje vojnike".

Ministarka kulture i sporta Miri Regev iz konzervativne >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << partije Likud premijera Benjamina Netanijahua najavila je da će ona raditi na pomilovanju, preneli su izraelski mediji.

"Tako se sada postupa prema vojniku koji pripada svima nama. To suđenje nikada nije trebalo pokrenuti. Borbeni incident u kome je teroristu ubio vojnik Izraelskih odbrambenih snaga ne bi smeo dospeti na kriminalni nivo", rekla je ministarka posle izricanja presude.

Ona je ocenila da je vojnika trebalo goniti disciplinski, ali da su ga političari i komentatori osudili pre nego što se završila vojna istraga.

Posle izricanja presude ministar odbrane Avigdor Liberman je rekao da je "ozbiljna" i pozvao da je svi "poštuju i budu uzdržani".

"Ono što je važno, uprkos oštroj presudi, jeste da odbrambeni establišment pomogne porodici i tom vojniku. Pozivam javnost da ne kritikuje Izraelsku odbrambenu armiju i odbrambeni establišment. Moramo poštovati presudu", rekao je Liberman.

Portparol porodice vojnika Šaron Gal izjavio je da je sud ignorisao dokaze da je vojnik nevin.

"Izgledalo je kao da sud nema veze s činjenicom da je to bilo poprište napada. Osećao sam kao da je sud podigao nož sa zemlje i zabio ga u leđa svim vojnicima", rekao je portparol.

Poručnik Azarija je proglašen krivim za ubistvo Palestinca koji je bio umešan u napad nožem na jednog vojnika. Sud je presudio da vojnik ubio napadača koji je već bio pogođen i ležao na zemlji. Odbrana vojnika je najavila žalbu na presudu, preneo je AP.

Vojni tužilac Nadav Vajsman rekao da su sudije presudile da se radilo o neopravdanom pucanju, ali da bi tužilaštvo više volelo da se nije desilo. On je presudu označio "važnom, jasnom, odlučnom" , ocenivši da govori sama za sebe.

Presuda je doneta posle devet meseci suđenja koje je duboko podelilo zemlju. Odbrambeni zvaničnici su kritikovali postupak Azarije, a branio ga je veliki deo izraelske javnosti zajedno s članovima nacionalističke vladajuće koalicije.

Dok je čitana presuda izbili su neredi pred sudnicom, dok su pristalice vojnika demonstrirale na raskrsnici u blizini vojnog suda u Tel Avivu. Jedna rođaka vojnika izbačena je iz sudnice, a druga je iz nje izletela kada je pročitana presuda, preneo je AP. Mlada žena je presudu označila sramotnom, vičući: "Izraelska armija je gotova", dok je druga dobacivala "odvratni levičari".

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.