Izrael: Iran kupuje vreme

Izvor: RTS, 18.Sep.2013, 21:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izrael: Iran kupuje vreme

Teheran se koristi obmanom i prikrivanjem da bi kupio vreme za svoj nuklearni program, poručeno iz Tel Aviva. Slika kojom iranski predstvanici prikazuju svoj nuklaerni program u oštrom kontrastu s stvarnim akcijama i činjenicama na terenu, rekao izraelski nuklearni zvaničnik Šaul Horev.

Izrael je optužio Iran da se koristi obmanom i prikrivanjem da kupi vreme za svoj nuklearni program. Tel Aviv sumnja da će nova vlada u Teheranu pristati da zaustavi svoje atomske aktivnosti.
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << />
Izbor relativno umerenog Hasana Ruhanija, za novog iranskog predsednika, podstakao je nade za napredak u dugotrajnim naporima da se nađe mirno rešenje za deceniju star nesporazum oko nuklearnog programa Teherana.

Međutim, načelnik izraelske Komisije za atomsku energiju Šaul Horev je rekao da je slika koju iranski predstvanici predstavljaju u odnosu na otvorenost i transparetnost njihovog nuklaernog programa u oštrom kontrastu s stvarnim akcijama Irana i činjenicama na terenu.

Ključno pitanje nije bilo da li je Iran nominovao nove izaslanike, modifikovao svoj diplomatski rečnik, već da li se ozbiljno bavi i na vreme pitanjima koje su isuvše dugo ostala nerešena, rekao je Horev na godišnjem sastanku nuklearne agencije UN.

Do sada je prozor ozbiljnog angažovanja koje je ponudila IAEA ( Međunarodna agencija za atomsku energiju) i međunarodna zajednica umnogome iskorišćavan od strane Irana, dodao je on.

Zapadne sile i Izrael optužuju Iran da teži razvoju atomske bombe, što ta zemlja poriče, tvrdeći da će njen nuklearni program služiti u mirnodopske svrhe za proizvodnju energije.

Teheran uzvraća da je Izrael, za koji se veruje da je jedina nuklearna sila na Bliskom istoku, taj koji preti miru i bezbednosti u regionu, navodi Rojters.

Horev je optužio Iran da stvara lažni utisak o statusu i svojoj angažovanosti s agencijom s namerom da kupi više vramena u svakodnevnom napredovanju u svakom aspektu svog nuklearnog vojnog programa.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Izrael optužio Iran da kupuje vreme

Izvor: Akter, 18.Sep.2013

Izrael je optužio Iran da se koristi obmanom i prikrivanjem da kupi vreme za svoj nuklearni program, singališuci time da sumnja da će nova vlada Islamske Republike pristati da zaustavi svoje atomske aktivnosti

Nastavak na Akter...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.