Izrael:37 uhapšenih zbog tinejdžera

Izvor: B92, 23.Jun.2014, 16:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izrael:37 uhapšenih zbog tinejdžera

Tel Aviv -- Izraelska armija uhapsila je 37 Palestinca u okviru potrage za tri nestala izraelska tinejdžera, za koje se veruje da su ih 12. juna oteli pripadnici Hamasa.

"Prošle noći snage su pritvorile 37 osumnjičenih i pretražile 80 mesta u području severozapadno i jugozapadno od Hebrona (na jugu), a takođe i u Dženinu (na severu)", saopštila je portparol izraelske armije.

Vojnici su takođe upali u nekoliko institucija povezanih sa Hamasom u sklopu šireg pokušaja >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da naruše prisustvo te islamističke organizacija na Zapadnoj obali, ciljajući njihove dobrotvorne organizacije.

"Od otmice, pre 11 dana, uhapšen je 361 osumnjičeni, od toga 250 članova Hamasa i 57 onih koji su oslobođeni u razmeni zatvorenika za Gilada Šalita (otetog izraelskog vojnika)," precizirala je portparol, misleći na razmenu iz 2011. godine.

Palestinska oslobodilačka organizacija (PLO) navela je da Izrael ponekad zatvara kontrolne punktove, čime ometa putovanja, a da je u poslednjih 10 dana zabranjen svaki ulazak i izlazak iz Hebrona.

Za sada niko nije preuzeo odgovornost za otmicu, ali izraelski premijer Benjamin Netanijahu tvrdi da ima dokaze da su mladiće, učenike verske škole, oteli hamasovci i da će ih uskoro predstaviti javnosti.

Palestinski predsednik Mahmud Abas, vođa Fataha, osudio je otmicu, nastojeći da opravda saradnju svojih bezbednosnih snaga s izraelskim kolegama u potrazi. Međutim, potraga je izazvala je haos na Zapadnoj obali i raste palestinsko nezadovoljstvo zbog te saradnje, navode izraelski mediji.

Od nestanka mladića dok su stopirali na putu kući u području bloka jevrejskih naselja Guš Ecion, nedaleko od Hebrona, Izrael je hapsio stotine Palestinaca u pokušaju da ih nađe. Do sada su četiri Palestinca ubijena u sukobima koji su izbili tokom hapšenja.

Izraelski mediji sada spekulišu da će se ponovo pribeći praksi rušenja kuća osumnjičenih terorista. Od toga se odustalo 2005. godine kada je zaključeno da nema efekta zastrašivanja.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Od otmice tinejdžera uhapšen 361 Palestinac

Izvor: Blic, 23.Jun.2014

Izraelska armija uhapsila je prošle noći 37 Palestinca u okviru potrage za tri nestala izraelska tinejdžera, za koje se veruje da su ih 12. juna na Zapadnoj obali oteli pripadnici Hamasa...- Prošle noći snage su pritvorile 37 osumnjičenih i pretražile 80 mesta u području severozapadno i jugozapadno...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.