Izvor: Blic, 25.Dec.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izolovani zbog brane

Izolovani zbog brane

VALJEVO - Ogorčeni što su već godinama bez valjanog puta, vode i struje, meštani sela Stubo pozvali su na bojkot predstojećih izbora i najavili da će, ako se niko ne odazove na njihove apele, 1. aprila poljoprivrednom mehanizacijom i svojim telima blokirati radove na obližnjoj brani Stubo Rovni i saobraćaj na regionalnom putu Valjevo - Bajina Bašta.

Meštani Stuba traže od valjevskih vlasti da do 1. aprila pripreme projekat izgradnje >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << puta jer 'više od jedne decenije su odsečeni od sveta, a iz sela su im izmeštene pošta, veterinarska ambulanta i škola'.

- Od kako je počela gradnja brane, 300 žitelja našeg sela je živo sahranjeno. Već 15 godina, svakog proleća kada počnu radovi, obećavaju put, ali ništa od toga. Tražimo put kojim bi mogao da prođe i autobus kroz selo jer sada do veterinara, pošte i škole idemo duže za deset kilometara obilazeći gradilište. Leti, kad vozimo malinu, strahujemo da ne završimo u ambisu - priča Života Tadić.

Da bi 15 stubljanskih đaka došlo do škole u Poćuti, kako kaže Dragoljub Đedović, moraju svakodnevno da rizikuju život prolazeći kroz gradilište brane koje nije zagrađeno.

- Često po mraku prolaze kroz kamenolom koji nije obezbeđen, uz stalnu opasnost da im se kamenje obruši na glave ili da ih zgaze kamioni i ostala teška mehanizacija - upozorava on.

U Stubu tokom celog leta kubure i sa vodom.

- Jedna grupa ljudi u Leskovicama je uzurpirala jedno od izvorišta vodovoda Kukalj koji, pored našeg, snabdeva još sedam sela na ovom potezu - navodi Vasilije Đedović, dodajući da je u Stubu i struja slaba, a telefoni luksuz jer kamioni na gradilištu brane gotovo redovno kidaju nadzemne kablove.

P.Vujanac

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.