Izvor: Blic, 18.Mar.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izolacija i usamljenost nas vode u ludilo

Izolacija i usamljenost nas vode u ludilo

PRIŠTINA - U prištinskom Univerzitetskom naselju, u kome je do jula 1999. sa porodicama živelo oko 250 profesora Univerziteta, danas žive samo četiri Srpkinje. Izolovane od spoljašnjeg sveta, ove žene preživljavaju zahvaljujući pomoći Crvenog krsta i nadaju se da će prognani početi da se vraćaju u urbane sredine i da će im, kako reče jedna od njih, na vrata pokucati srpska ruka.

Olgu Marković, Slobodanku >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Živković, Slavicu Janković i Miru Mirilović u Univerzitetsko naselje smestila je Unmikova direkcija za imovinska pitanja, uz obrazloženje da je u tom delu Prištine bezbedno. Za svaki slučaj, Unmikov 'Habitat' postavio im je metalna vrata.

- Ne izlazimo i ne znamo šta se u gradu dešava. Iz stana iskočim samo kad dođe autobus kojim Srbe prevoze iz Prištine u Gračanicu, da tamo kupe hranu i lekove - priča Olga Marković.

Sličnu sudbinu doživela je i Mira Mirilović. U njen stan na Sunčanom bregu uselili su se Albanci.

- Živim za trenutak da ponovo sa porodicom zaspim u mom stanu - kaže ona uz konstataciju da življenje u Univerzitetskom naselju liči na život zatvorenika.

- Struju su mi isključili. Fiksni telefoni ne rade, a mobilna mreža Srbije nema signal. Gluvi smo i slepi, jer izuzev albanskih TV programa nijedan drugi ne možemo pratiti - veli Mira.

Slavica Janković, bivši radnik 'Grmije', ostala je bez stana u centru grada. Njen nužni smeštaj progutao je namerno podmetnuti požar 2001. i do danas, posle pet godina, uprkos obećanju predstavnika Unmika da će joj dodeliti drugi, adekvatan smeštaj, živi u strahu da će neko pokucati na vrata i kazati joj da je to stan koji je on kupio.

- Ne znam šta ću ni gde ću, jer me izolacija i usamljenost vode u ludilo - veli Slavica dok u strahu stavlja metalnu rezu na vrata.

Slobodanka Živković pati za očevom kućom i bogatstvom koje su im Albanci zaposeli u Klini i radnim mestom u 'Voćaru', ali je nada ne izdaje.

- Želim da Priština ponovo bude grad Albanaca, Srba, Turaka i Roma kako je to bilo osamdesetih godina. Ne živi se od pomoći Crvenog krsta i minimalca. Boli me i to što u centar grada, koji vidim sa prozora, nisam godinama kročila - kaže Slobodanka.

N. Zejak

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.