Izmerite ljubav: Koliko traje fatalna privlačnost

Izvor: IstocnoSarajevo.net, 25.Sep.2010, 13:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izmerite ljubav: Koliko traje fatalna privlačnost

Iako je pitanje „koliko traje ljubav“ večna tema, posle mnogobrojnih naučnih istraživanja utvrđeno je da se ljubavni hormoni potroše posle četiri godine. Seksolozi su, čak, radikalniji: kažu da ljubav traje svega godinu dana, partneri se posle ovog vremena zasite, dosade jedan drugome... Ostaju u vezi zbog moralnih, društvenih ili ekonomskih razloga, drugi jednostavno ne žele da nastave vezu ako to više nije ono pravo. KRIZA VEĆ OD PETE GODINE
Kada je u pitanju brak, stalno >> Pročitaj celu vest na sajtu IstocnoSarajevo.net << slušamo da kriza nastupa u sedmoj godini. Brakorazvodni advokati tvrde drugačije: partneri doživljavaju prvi udar u petoj godini braka, a razvode se kasnije − posle dvanaest zajedničkih godina.
Stručnjaci, i ne samo oni, sve manje veruju u stanovište da deca učvršćuju brak.
− Potomstvo možemo predstaviti kao, na primer, zastavicu na slalomu koji izvode muškarac i žena. Ali, treba znati voziti slalom. To stalno ponavljam parovima koji dolaze u bračno savetovalište: morate naučiti da se branite od dece, pronađite vreme kada ćete se baviti sobom, obezbedite nekoga ko će da čuva dete jedno veče u nedelji, kada ćete se posvetiti svom životnom saputniku, jer u životu vam je partner najvažniji − smatra Ðakomo Dakvino, ugledni italijanski psihijatar koji navodi i da svakodnevna briga o deci, kao i konstantan napor oko poslova u kući ubijaju ljubav. On kaže i da ako ste svakodnevno okupirani detetom, vi ste glavni krivac što između vas i vašeg partnera nema ljubavi. Preporučuje da suprugu posvetite više pažnje i vratite ono što se odavno ugasilo.
BRAK BEZ UŽIVANJA
Istina je da ljudi u poslednje vreme žive puno brže i vode stresniji način života. Zato ne uživaju dovoljno u društvu svoje bolje polovine: kada jedan radi, drugi je kod kuće s detetom i obrnuto. Nikako da se usklade i ljubav polako nestaje, a brak sve više liči na preduzeće dvoje zaposlenih. Sve to negativno utiče na partnerske odnose.
− Mnogi parovi boluju i od preteranog planiranja budućnosti. Za time, realno, nema potrebe, bolje se prepustite čulima. Uživajte u novom partnerovom parfemu ili frizuri − preporučuje Dakvino.
Iako ne postoji univerzalni recept za sve parove, terapeuti su saglasni i sa sigurnošću navode da na ljubavi treba raditi svakodnevno.
 
Izvor:Blic

Nastavak na IstocnoSarajevo.net...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta IstocnoSarajevo.net. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta IstocnoSarajevo.net. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.