Izmene Dejtona, region o naoružanju

Izvor: B92, 04.Dec.2014, 15:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izmene Dejtona, region o naoružanju

Predstavnici Srbije, Hrvatske, BiH i Crne Gore potpisali su regionalni sporazum o kontroli naoružanja, u okviru godišnjeg Ministarskog saveta OEBS-a.

Sporazum su potpisali šefovi diplomatije ovih zemalja, Srbije - Ivica Dačić, Hrvatske - Vesna Pusić, BiH - Zlatko Lagumdžija i Crne Gore - Igor Lukšić, u prisustvu predsedavajućeg OEBS-u Didijea Burkhaltera.

Reč je o amandmanima na IV član Dejtonskog sporazuma, kojim se kontrola naoružanja prebacuje na Srbiju, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Hrvatsku, BiH i Crnu Goru.

Član IV, potpisan u Firenci u junu 1996. godine, bio je namenjen sprečavanju nove trke u naoružanju u regionu i smanjenju rizika od nove eskalacije sukoba u posleratnim godinama.

On je bio i okvir za zemlje kako bi promovisale mir i stabilnost u regionu.

U obraćanju prilikom potpisivanja, Dačić je rekao da se ovim amandmanom okončava funkcija ličnog predstavnika predsedavajućeg OEBS-a za član IV i time se stvaraju uslovi da strane u celosti preuzmu sve nadležnosti i odgovornosti za dalju primenu sporazuma.

To je još jedna potvrda da ovaj sporazum predstavlja "uspešnu priču" i za sam OEBS, ocenio je Dačić.

"Sporazum o podregionalnoj kontroli naoružanja ili Sporazum iz Firence na prepoznatljiv način pokazuje da jedan ovakav model kontrole naoružanja može dovesti do uspostavljanja uravnoteženog vojnog balansa u regionu primene, time doprinoseći i njegovoj ukupnoj bezbednosti i stabilnosti", rekao je Dačić.

Srpski šef diplomatije je dodao da su strane svojom angažovanošću tokom 18 godina primene sporazuma potvrdile visok stepen odgovornosti i visoke stručne kapacitete za njegovu primenu, i da su ostvareni "impozantni" rezultati.

"Sporazum je uspeo da ponudi model kontrole naoružanja koji može uspešno da se primeni i odgovori specifičnim potrebama i drugih regiona. Stoga, ovaj Sporazum po svojim kvalitetima i ukupnim dometima ima značaj koji prevazilazi podregionalne okvire", naveo je Dačić.

Dačić je rekao i da je Srbija dala značajan doprinos uspehu sporazuma, i da će nastaviti i dalje da ga primenjuje istom posvećenošću.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.