Izmena zakona o izvršiteljima

Izvor: B92, 11.Jul.2014, 13:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Izmena zakona o izvršiteljima"

Beograd -- Ministar pravde Nikola Selaković najavio je izmene zakonskog okvira kako bi se uspostavio efikasniji sistem izvršenja, a položaj izvršitelja učinio jasnijim.

Selaković je na skupu o ostvarivanju pravde rekao da u Srbiji danas radi 199 izvršitelja, da će ih uskoro biti 218, što čini 70 odsto od broja predviđenog pravilnikom, ali da i dalje postoje izazovi uspostavljanja efikasnog sistema izvršenja mada su izvršiteljima preneta široka ovlašćenja.

On >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je rekao da je obrazovana radna grupa za izradu izmene zakona o izvršenju i obezbeđenju čiji je zadatak da popravi i učini logičnim i jasnim odredbe zakona o opštem delu izvršnog postupka i time po principu spojenih sudova učini jasniji položaj izvršitelja.

"U primeni postojećeg zakona uočeni su brojni nedostaci, pa i oni koji se tiču uređenja rada izvršitelja. Reč je nedostacima odgovornosti izvršitelja kod preciziranja lakših i težih disciplinskih povreda," objasnio je Selaković.

Analizirajući pritužbe građana, Ministarstvo je uočilo nedostatke koji se ogledaju u vođenju neuredne evidencije izvršitelja i u neujednačenosti prakse u donošnju akata koje izrađuje izvršitelj.

Pored zakonodavnih izmena ministar je najavio da će doći i do izrade programa obuke za izvršitelje.

"Treba imati u vidu da izvršitelji imaju isključivu nadležnost u vođenju izvršnog postupka na osnovu dugovanja komunalnim preduzećima, gde ne samo da sprovode, već i dozvoljavaju izvršenje, što je u ostalim izvršnim stvarima u nadležnosti sudova", rekao je ministar Selaković.

Prema njegovim rečima, najveći broj izvšenja prvo je sproveden u tim predmetima, a u ostalim oblastima, izuzev izvršenja u vezi sa porodičnim odnosima i vraćanje zaposlenog na radno mesto, postoji paralelni sisem sprovođenja izršenja od strane suda i izvršitelja.

Selaković je ukazao je da je upravo dugogodišnja neefikasnost u izvršenju sudskih odluka, kao i veliki broj nerešenih izvršnih predmeta, doprinela uvođenju izvršitelja.

On je podsetio da uspostavljanje vladavine prava i pravne sigurnosti predstavlja osnovne ciljeve koji su propisani nacionalnom stategijom reforme pravosuđa.

"Da je bilo više pameti u Srbiji pre deset godina, Srbija ne bi uništila jednu instituciju koja obezbeđuje efikasan sistem izvršenja bez uvođenja privatnih izvršitelja", rekao je Selaković i dodao da je reč o službi društvenog knjigovostdva, odnosno službi platnog prometa.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

"Izmena zakona o izvršiteljima"

Izvor: Akter, 11.Jul.2014

Ministar pravde Nikola Selaković najavio je izmene zakonskog okvira kako bi se uspostavio efikasniji sistem izvršenja, a položaj izvršitelja učinio jasnijim

Nastavak na Akter...

Selaković: Neefikasnost zbog bankarskog lobija

Izvor: Beta Video, 11.Jul.2014

BEOGRAD - ``Da je Srbija bila pametna pre 10 godina ne bi ukinula Službu društvenog knjigovodstva, kada je platni promet prešao u banke. Da smo mogli da stanemo na put bankarskom lobiju koji je hteo da uzme sve što može, danas ne bi imali toliku neefikasnost u sistemu izvršenja``, rekao je ministar...

Kliknite na sliku da bi video krenuo.

Realizovano uz pomoć www.beta-video.tv

Nastavak na Beta Video...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.